Piyanist Ayşegül Durakoğlu yönetimindeki ”Musica Mundana” grubu, ünlü Lincoln Center’da konser verdi

Piyanist Ayşegül Durakoğlu yönetimindeki ”Musica Mundana” grubu, ünlü Lincoln Center’da konser verdi

New York’ta yaşayan piyanist Ayşegül Durakoğlu yönetimindeki oda orkestrası grubu ”Musica Mundana”, kentin ünlü konser salonlarından Lincoln Center’da, ”Orient (Doğu) Express’le Müzik Yolculuğu” temalı bir konser verdi.
    
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen ve büyük beğeni toplayan konser, Lincoln Center’ın ünlü Frederick P. Rose Hall’unda yapıldı. Ayşegül Durakoğlu’nun sanat direktörlüğünde düzenlenen konserde, 1883 ile 2009 yılları arasında İstanbul ile Paris arasında işleyen Doğu Expresi’nden esinlenerek bestelenen ve tren hattının geçtiği ülkelerde çalınan eserler yeraldı.
        
Stevens Institute of Technology Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Anthony P. Pennino tarafından Orient Express ve dönemin müzikleriyle ilgili detaylı bilgi verilen konserde, yine aynı üniversitenin öğretim üyelerinden Ayşegül Durakoğlu piyanoda, Rebekah Durham ve David Han Marks kemanda, Adrian Daurov viyolonselde, İsmail Lumanovski klarnette, Laura Falzon flütte yeraldı. Konsere Antalya Opera ve Balesi solistlerinden Serap Çiftçi de misafir sanatçı olarak katıldı.
       
Konserde Cemal Reşid Rey, Ekrem Zeki Un, Necip Celal gibi Türk bestecilerinin eserlerinin yanısıra Bartok, Debussy, Liszt, Satie, Dvorak gibi batılı bestekarların eserlerine de yer verildi.
        
Büyük beğeni toplayan konserin ardından düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ayşegül Durakoğlu, projenin temellerinin New York Kültür ve Tanıtma Ofisiyle iki yıl önce yaptıkları konuşmalara dayandığını anlattı.
    
Proje hakkında düşünüp araştırırken İstanbul’a gittiğinde Sirkeci İstasyonunda Orient Express tabelasını görünce projenin isminin de bu olması gerektiğine karar verdiğini söyleyen Durakoğlu, ”Çünkü Orient Express, İstanbul’la doğrudan ilgili, İstanbul’dan Avrupa’ya sadece yolculuk amaçlı değil kültürel açıdan da insanları bağlayan, Avrupalılar’ı İstanbul’a getiren, İstanbullular’ı Avrupa’ya götüren, büyük bir kültür alışverişine neden olan bir hattı bu” dedi.
    
İki yıldır Orient Express’de çalınan müzikler üzerinde çalışmalar yaptığını anlatan Durakoğlu, konserde yeralan müzisyenlerin de yine değişik ülkelerden olduğunu belirtti. Türkiye’den sanatçı gelmesini özellikle arzu ettiğini dile getiren Durakoğlu, opera sanatçısı Serap Çiftçi’nin Türkiye’den misafir sanatçı olarak konsere katıldığını, onun dışında da New York’ta yaşayan sanatçılarla çalıştıklarını anlattı.
    
Konserin son parçası Katibim’in değişik şekilde yorumlanmasıyla ilgili bir soru üzerine ise, bunun Cemal Reşid Rey’in orkestra ve piyano üzerine bir çeşitlemesi olduğunu, kendisinin el yazısıyla piyanoda yaptığı deneme yazılarını İstanbul’da bulduğunu ve onu konser için uyarladığını anlattı.
    
ABD’de 26 yıldır yaşadığını söyleyen ve Steven Institute’de öğretim üyesi olarak çalıştığını anlatan Durakoğlu, bundan sonra da yine Türk müziğiyle, Türk kültürüyle ilgili projelerinin devam edeceğini anlattı.
    
Konseri başta New York Başkonsolosu Levent Bilgen ve eşi Ayşe Bilgen, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Elçi-Müsteşar Hüseyin Müftüoğlu, New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Ebru Ejder ve Yardımcısı Ataşe Tolunay Yılmaz başta olmak üzere Türk toplumu temsilcileri ve New Yorklu müzikseverlerden oluşan kalabalık bir davetli topluluğu izledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.