Oscar yolcusu Filistinli yönetmen, ABD’ye alınmadı

Oscar yolcusu Filistinli yönetmen, ABD’ye alınmadı

Batı Şeria’daki Bil’in köyünün son beş yıldır İsrailli işgalcilere karşı gösterdiği pasif direnişi konu alan ‘5 Kırık Kamera (5 Broken Cameras)’ adlı yapım, Oscar Ödülleri’ne aday gösterilen ilk Filistin yapımı belgesel.

24 Şubat’ta yarışacak belgeseli için ABD’nin yolunu tutan yönetmen Emad Burnat, ülkeye alınmadı.

Türkiye’den çıkıp ABD’nin Los Angeles eyaletine varan Burnat, eşi ve 8 yaşındaki oğlu, Los Angeles Havaalanı’nda alıkonuldu. Hatta sınır dışı edilmekle tehdit edildi. Oscar’a aday olduğunu söylemesi üzerine ise ABD’li yetkililerin kendisinden kanıt istediğini söyledi.

Olay karşısında şaşkına dönen yönetmen Burnat, krizi çözmek için Oscar ödüllü belgesel yönetmeni Michael Moore’u arayarak yardım istemiş. Aynı zamanda Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyesi olan Moore, “Görünüşe göre ABD’deki göçmenlik bürosu yetkilileri, bir Filistinli’nin Oscar’da yarışacak olmasına inanamadı.” diyerek, olayı sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan duyurdu. Akademi’deki yetkilileri arayarak durumu haber verdiğini söyleyen Moore, onların da avukatlarını devreye soktuğunu ifade etti. Yaklaşık bir saat havaalanında bekletilen Filistinli yönetmen ve ailesinin, yapılan görüşmelerin ardından ülkeye girişine izin verildiği belirtiliyor.

Write a comment

1 Comment

  1. Emine Acar February 26, 19:44

    Trajikomik bir hadise.. Emad Burnat’tan da takdir edilesi bir başarı…

Only registered users can comment.