Oscar tarihinin enleri

Oscar tarihinin enleri

Bu gece 85.si düzenlenen Oscar ödül töreninde daha önce de olduğu gibi yine gözler özellikle hangi film, yönetmen, erkek ve kadın oyuncunun altın heykeli kazancağına çevrilmiş durumda. Oscar da bu dört kategori bir anlamda gecenin de zirvesi anlamına geliyor. Bu kategorilerin yanı sıra eğer bir film senaryo dalında da Oscar’ı alacak olursa bu tarihin en iyi filmlerinde biri olduğu anlamına geliyor.

Milyon dolarlar harcanarak yapılan filmilerin taçlandırıldığı Oscar ödül gecesine yönelik son yıllarda artan eleştiriler bir tarafa 85 yıllık mazisinde bu törende kimlerin rekor kırdığını hiç merak ettiniz mi? En fazla Oscar’ı hangi oyuncu kazandı, ya da en fazla hangi yönetmen gibi.

 

oscars-trivia
İşte Oscar’da rekor kıran bazı isimler ve filmler şöyle; Erkek oyuncu dalında en fazla altın heykeli kazananlar, Spencer Tracy, Fredric March, Gary Cooper, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Tom Hanks, Jack Nicholson, Daniel Day, Lewis Sean Pen. Ancak Jack Nicholson’ın bir de en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar heyekeli bulunması nedeniyle bu kategori de en fazla ödülü kazanan isim olarak tarihe geçmiş durumda. Nicholson ayrıca en iyi erkek ve en iyi yardımcı erkek oyuncu olmak üzere bugüne kadar Oscar’a en fazla aday gösterilen erkek oyuncu olarak rekor kırmış durumda. Nicholson 12 defa Oscar’a aday gösterildi.

jack-nicholson-460 1009548c  
Walter Brennan ise en iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisinde 3 defa Oscar almak ile kendi alanında rekoru elinde bulunduruyor.  

Kadın oyuncu dalında Oscar’a bugüne kadar en fazla aday gösterilen oyuncu Meryl Streep. Tam 14 defa altın heykel için aday gösterildi. Streep ayrıca üç defa da en iyi yardımcı kadın oyuncu olarak Oscar’a aday gösterildi. Oyunculuk kariyerinde toplam 17
defa Oscar’a aday gösterilen Streep, altın heykeli 3 defa kazandı ancak  kendisi ile aynı
sayıda altın heykeli kazanan bir diğer kadın oyuncu da Ingrid Bergman oldu. Gerek Bergman gerekse Streep’i 4 Oscar ödülü ile sollayan Katharine Hepburn oldu. Hepburn
tarihe bugüne kadar en fazla Oscar kazanan kadın oyuncu olarak geçti.

Hepburn1
Oscar’a en fazla kazanan film dalında ise 3 yapıt yer alıyor. Bu üç eserde 11 dalda Oscar kazanarak rekoru paylaşıyor. Bu üç filimden ilki 1960 yılında ‘Ben Hur’, bir diğeri 1998 yılında ‘Titanic’, 2004’te ise ‘Yüzüklerin Efendisi; Kralın Dönüşü.’

Bugüne kadar en fazla Oscar’a aday gösterilen film kategorisin de rekor sahibi olan iki film bulunuyor. Bunlardan birisi ‘All About Eve’ (Eve hakkında herşey) ile Titanic filmleri. Her iki filmde tam 14 kategori de Oscar’a aday gösterildi. All About Eve filmi 1951 yılında ancak 6 dalda Oscar’a layık görüldü.

En iyi yönetmen dalında bugüne kadar en fazla Oscar heykelini evine götüren isim John Ford oldu.

‘Beş Büyük’ diye ifade edilen en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi oyuncu, en iyi erkek oyuncu ile en iyi senaryo dalında bugüne kadar bu ödülleri toplamayı başaran üç film oldu. Bu filimlerden ilki 1934 yılında ‘It Happened One Night’, ikincisi 1975 yılında romandan uyarlanan ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ ile son olarak hepimizin hatırlayacağı  ‘The Silence of the Lambs’, 1991 yılında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.