Oprah Winfrey’den Harper Lee itirafı

Oprah Winfrey’den Harper Lee itirafı

Amerikan televizyonlarının en yüksek reytingli talk show’una imzasını atan Oprah Winfrey, Pulitzer’li Harper Lee ile yıllar önce yediği bir öğle yemeğinde neler yaşadığını anlattı.

Ödüllü program yapımcısı ve gazeteci Oprah Winfrey, kariyerindeki en başarısız olduğu röportajlardan birini Pulitzer Ödüllü Harper Lee ile bir öğle yemeğinde yaşadığını açıkladı.

Oprah, The Guardian gazetesinde kaleme aldığı makalesinde Lee’nin, The Oprah Winfrey Show’a çıkması için çabaladığını ancak yazara bir türlü “evet” dedirtemediğini belirtti.

Gençlik yıllarında okuduğu Bülbülü Öldürmek romanının etkisinde kalan Oprah, yıllar sonra Gregory Peck’in başrolünde oynadığı filmi de görünce kitaptaki “anlatıcı” gibi bir Scout olmak ve Atticus Finch gibi bir babasının olmasını hayal etmiş.

Kökleri Missisippi’ye dayanan bir aileden gelen Oprah, gazetecilik kariyerine başladıktan sonra neredeyse 20 yıl boyunca, Harper Lee ile görüşmek için çabalamış, menajerine ulaşmaya çalışmış. Nihayet beklediği gün gelmiş ve ikili New York’da yağmurlu bir günde Four Seasons lokantasında öğle yemeğinde buluşmuş.

Oprah, çocuklar gibi heyecanlıymış. Lee’yi daha sokağın başında, şemsiyesi ve botlarıyla gördüğünde, onu çekici ve sakin bulmuş. Ne diyeceğini, ne yapacağını şaşırmış.

BOO RADLEY, BENİM

Ancak röportaj, beklediğinden kısa sürmüş. Oprah, Lee’yi, bir türlü programına çıkması için ikna edememiş ve 20 dakika kadar konuştuktan sonra ondan şu cevabı almış: “Söylemek ihtiyacı duyduğum her şeyi zaten söyledim…”

Lee, röportajı geri çevirmiş ama biraz da sohbet etmişler tabii. Harper Lee, Oprah’ya, insanların hâlâ kapısını çalıp Bülbülü Öldürmek’deki karakterlerden Boo Radley’in gerçek olup olmadığını soruşturduğunu ve üzerine zaten konuştuğu bir şey hakkında daha fazla bir şey söylemek istemediğini belirtmiş.

Oprah, “Belki başka bir şey konuşurduk” diyecek olmuş ama Harper Lee, “Hayır” konusunda dediğim dedikmiş. Oprah Winfrey’in, Harper Lee’nin söylediklerinden en aklında kalanı ise yazarın bahsettiği o karakter olmuş. Lee, Oprah’ya, “Kitaptaki Boo Radley karakterini biliyorsun değil mi, güzel… Öyleyse neden bu röportajın gerçekleşmeyeceğini anlamışsındır. Çünkü gerçek Boo, benim…”

Oprah’nın en çok pişman olduğu şey, bu kısa sohbet esnasında yanında bir kayıt cihazı bulunmaması olmuş.

Oprah, röportaj yapamadığı ikinci kişinin Jackie Onassis olduğunu belirterek, “Her ikisi ile de röportaj yapamadım ama onur duyuyorum” sözleriyle makalesini bitiriyor.

Oprah Winfrey’in Harper Lee ile tarihini belirtmediği diyaloğunun, 1980’lerin sonu ilâ 1990’ların başlarında yaşandığı sanılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.