Ödülünü genç yazarlara verdi

Ödülünü genç yazarlara verdi

Geçen yıl prestijli Man Booker Ödülü’nü kazanan en genç yazar olan Eleanor Catton, genç yazarlar için bir fona öncülük etti.

Catton, “Yazmanın ilk adımı okumaktır” diyerek, New Zealand Post’un kendisine sunduğu para ödülünü genç yazar adaylarına vereceğini açıkladı. Böylelikle, seçilen yazar “günü kurtarmak” amacıyla herhangi bir işte çalışmak yerine kitap okumaya vakit ayırabilecek.

Booker Ödülü’nü kazandığında 28 yaşında olan yazar, törende yaptığı konuşmada “Daha önce başka işler yapmadan, sadece kitap yazabileceğim aklımın ucundan bile geçmezdi. Artık tüm mesaimi yazmak için harcayabiliyorum” dedi ve kazandığı yedi bin 500 sterlini genç yazarlar adına kullanmaya karar verdiğini açıkladı.

Yazarların, öncelikle iyi birer okuyucu olması gerektiğine dikkat çeken Catton, “Bir yazar önce okumalı ve öğrendiklerini paylaşmalı” ifadelerini kullandı. Toplamda dört genç yazar adayına bin 500’er sterlinlik yardım yapacak olan Catton’ın tek şartı bulunuyor: “Para yardımı alanlar üç ay sonra okudukları kitapları anlatacak bir kısa hikâye yazacak.”

Yeni Zelanda’da yazarlar için pek çok yardım fonu olduğuna dikkat çeken yazar, “Genelde bu fonlar, yazarlardan ‘ilginç fikirler’ sunmalarını istiyor. Bu noktada işin ticarî boyutunun sorgulanması beni rahatsız ediyor. Çoğu zaman ‘insanları aydınlatacak’ kitaplardan ziyade, ‘daha fazla satacak’ kitaplara destek veriliyor” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.