Müzik tarihçisi Dr. Emre Eracı: ”Mehter Marşı Mozart ve Beethoven’ı etkiledi”

Müzik tarihçisi Dr. Emre Eracı: ”Mehter Marşı Mozart ve Beethoven’ı etkiledi”

Müzik tarihçisi Dr. Emre Aracı, Mehter Marşı’yla bilinen Osmanlı askeri müziğinin Avrupa’nın Haydn, Mozart ve Beethoven gibi dünyaca ünlü bestekarlara ilham verdiğini söyledi. 
        

Brüksel Kraliyet Konservatuvarı ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği ”Ritmin Renkleri: Yeniçeri Osmanlı Müziği ve Klasik Batı Müziği” konulu konferansta konuşan Aracı, 16. asırda altın çağını yaşayan Osmanlı’nın diğer alanlarda olduğu gibi müziğiyle de Batı’da hayranlık uyandırdığını anlattı. 

Emre Aracı, ses ve ritm düzeyi yüksek, tekrarlara dayanan ve akıcı müziğin askerler üzerindeki oluşturduğu etkiyi fark eden Avrupalıların büyük davul, zil ve çevgen gibi müzik aletlerini kullanmaya başladığını ve bu dönemde İtalyan asıllı Fransız besteci Jean Baptiste Lully’nin ”Marche pour la ceremonie des Turcs” (Türklerin Seremonisi İçin Marş), Mozart’ın “Rondo a la Turca” (Türk Marşı) adlı eserlerinin ve Beethoven’ın 9’uncu senfonisinde “Turkish variations” (Türk Varyasyonları) bölümüne yer vermesinin müzikler arasındaki etkileşimin en çarpıcı örnekleri olduğunu anlattı. 

Osmanlı’nın gerileme dönemine girmesiyle müzik alanındaki etkileşimin yön değiştirerek Batı’dan Doğu’ya yöneldiğini anlatan Arıcı, özellikle Avrupa’daki Napolyon savaşlarından kaçan İtalyan asıllı bestekarların İstanbul’a sığınmasıyla Klasik Batı Müziği’nin sarayda egemen olmaya başladığını ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.