MMA’daki İslam eserleri Genel Sekreterleri buluşturdu

MMA’daki İslam eserleri Genel Sekreterleri buluşturdu

New York’taki dünyaca ünlü Metropolitan Sanat Müzesi (Metroplitan Museum of Art-MMA) bugünlerde İslam eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sekiz yıl aradan sonra geçtiğimiz kasım ayında sanat severler ile buluşan İslam eserleri sergisi nedeniyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Coca-Cola firmasının ortaklaşa düzenlediği resepsiyona Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu katıldı.
Resepsiyona eşi ile birlikte katılan BM Genel Sekreteri Ban, günümüzde seyahat, internet ve farklı iletişim olanakları ile kültürler arası etkileşim imkanının arttığına dikkat çekti. ‘‘Ancak tüm bu olanaklara rağmen hala yanlış anlamaların önü alınamamıştır’’ diyen Ban, bu tür etkinliklerin insanlar ve milletler arasındaki yanlış anlamaların panzehiri olacağına işaret etti.
İslam dinine ait geleneği serginin çok güzel bir şekilde günümüze taşıdığına vurgu yapan Ban, aynı şekilde sanat eserlerinin İslam dünyasının bir bütün olduğunu arz ettiğini söyledi. Bugün BM’nin de dünya genelinde bir birliktelik sağlayabilmek amacıyla farklı medeniyetler ile farklı inançlar ile ortaklaşa çalıştığını aktaran Ban, ‘‘Bu sergi Müslüman dünyasını harikulade şekilde tasavvur ediyor ve bu işe emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum’’ dedi. 6. Turkey-Tughra
Etkinliğe Coca Cola ile birlikte ev sahipliği yapan İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsanoğlu konuşmasına Ban ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak başladı. İhsanoğlu şöyle konuştu; ‘‘İki saat önce Sayın Ban Ki-moon ile görüşme şerefine nail oldum. (Suriye konusunu görüştüler BM’de) O vakitteki yüz ifadesi ile şimdiki öyle farklı ki, bu benim içinde geçerli. Her ikimiz de iki saat öncesi ile karşılaştırırsanız sanki farklı bir dünyadayız. İşte sanat ve kültür farklı kılıyor her şeyi. Bu nedenle bu etkinlikten hepimiz ziyadesi ile çok memnunuz’’ dedi.  
Müzede sergilenen İslam sanat eserlerinin dünyadaki en iyi koleksiyonlardan biri olduğuna işaret eden İhsanoğlu, sergiyi 2003 yılından bu zamana kadar beklediklerine işaret etti. İslam sanat eserlerinin sergilenmesinde müzeye bağış yapan ve kendi koleksiyonlarından eserler verenlere teşekkür eden İhsanoğlu, ayrıca sergide büyük emeği olan Koç ailesine de ayrıca şükranlarını dile getirdi.

Metropolitan Müzesi’ndeki İsalm sanat eserleri sergisinin ismi ‘Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya.’ Sergide 12 bin parça İslam dinine ait sanat eserleri 15 ayrı galeride  sergilenir iken yüzyıldan fazla süredir biriktirilen koleksiyon tam anlamı ile bir hazine değerinde. Genel Sekreter İhsanoğlu da bu hakikate dikkat çekerek Metropolitan Sanat Müzesi’nin İslam sanat ve kültürünün bugünkü medeniyete katkılarını içeren serginin açılmasına katkıda bulunan MMA yöneticilerine teşekkür etmeden geçemedi.

Resepsiyona BM Genel Kurul Başkanı Mutlak Al-Kahtani, Türkiye’nin BM Daimi Büyükelçisi Ertuğrul Apakan’ın yanı sıra birçok ülkenin büyükelçisi, MMA Başkanı Emily Rafferty  ile Coca-Cola Türkiye-Orta Asya sorumlusu Galya Frayman Molinas, MMA İslam Sanatları birimi başkanı Sheila Canby ile çok sayıda davetli katıldı.
1 Kasım itibariyle sanat severlere kapısını açan sergi Temmuz ayına kadar gezilebilecek ve ziyaretçilere birçok İslam ülkesinden derlenen eserleri bir arada görme imkanı tanıyor.
FOTO: Orhan Akkurt  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.