Mizah programını bitirmek isteyen patrona tepki

Mizah programını bitirmek isteyen patrona tepki

Fransa’da ünlü milyarder, Vivendi medya grubunun patronu Vincent Bolloré, 1988’den beri siyasetçiler dahil toplumun önde gelen kişilerini mizah konusu yapan Les Guignols adlı ünlü “plastip şov” programını, ülkenin elit kesimlerini eleştirdiği için yayından kaldırmak istiyor.

Bolloré, programın yayından kaldırılması için kanal yöneticileriyle toplantı yaparken, Bolloré’nin şirketlerinde görev yapan bazı yönetim kurulu üyeleri de tepki olarak istifa etti.

Les Guignol, Fransa’nın ünlü şifreli kanalı (pay-TV) Canal Plus’ta yayınlanıyor ve kanalın sahibi de yüzde 15 hissesiyle en büyük hissedar olan Bolloré’nin yönetimindeki Vivendi grubu.

Ünlü mizah kukla programı, 1988’den beri cumhurbaşkanından spor yıldızlarına kadar herkesi ti’ye almasıyla tanınıyor. Fransız basını, Bolloré’nin programı iptal ettirme gayretlerine odaklanmış durumda.

Le Monde ve internet gazetesi PureMedias‘a göre, kanal içinden adını vermek istemeyen bir yetkili, Bolloré ile Canal Plus yönetim kurulunun, programın geleceği için toplantı yaptığını haber verdi. Ancak ikinci bir kaynak, yapılan toplantının kanalın yaz programı sıralamasıyla ilgili olduğunu, Les Guignols ile ilgili herhangi bir karar alınmadığını belirtti.

Canal Plus sözcüsü ise söylentilerle ilgili herhangi bir yorum yapmadı. Kanalın yeni yayın dönem programlarını Temmuz ortasında netleştireceği açıklandı.

SARKOZY’NİN BAŞ DESTEKÇİSİ

Bolloré’nin aile şirketi Bolloré Group, Fransa’da lojistik ve taşımacılık sektöründe önde gelen kuruluşlardan biri.

Vincent Bolloré ise en çok eski Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye olan siyasal desteği ve finansal yardımıyla tanınıyor. 2007‘de Sarkozy’nin seçimi kazanması, Bolloré’nin lüks yatında kutlanmıştı. Canal Plus’ın eski patronu Pierre Lescure, Les Echos gazetesine yaptığı açıklamada, Bolloré’yi protesto etmek için Vivendi grubunun reklam ve halkla ilişkiler şirketi Havas’taki yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Bolloré, Havas’ın yüzde 60’ına sahip ve CEO’su da Bolloré’nin oğlu.

Les Guignols, 1995 seçimlerinde Fransa cumhurbaşkanı adayı Jacques Chirac’ın popüler olması ve seçimi kazanmasında önemli pay sahibiydi. Programda Hawaii tişörtü giyen bir kukla tarafından canlandırılan Chirac, neşeli bir karakter olarak bol bol elma yiyordu. Bu yüzden, siyasetçiler, yayından kaldırılması gündeme geldiğinde, Les Guignols’e desteklerini esirgemiyor.

Merkez sağın Fransa cumhurbaşkanı adaylarından ve Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe, twitter’da “Kendimi Les Guignols’de görmeyi çok seviyorum. Onlara ihtiyacımız var” yazdı. Juppe, twitter profil fotoğrafını da Les Guignols’deki kuklasının fotoğrafıyla değiştirdi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls da, zor zamanlarında Fransa’nın bu programa ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Valls, AFP’e yaptığı açıklamada, özellikle Charlie Hebdo katliamı sonrası ifade ve din özgürlüğünün tartışıldığını belirterek, “Ülkemizde, karikatür ve patavatsız mizah da son derece gereklidir” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.