Mayısta kukla şöleni

Mayısta kukla şöleni

Bu yıl 16.sı düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali 8-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde dikkat çeken oyunlar arasında Romanya’nın 3D formatındaki kukla çalışması ‘Compagnon de route’ var.

İstanbul’u yıllardır rengarenk kukla şölenine çeviren 16. Uluslararası Kukla Festivali 8 Mayıs’ta başlıyor. 15 farklı ülkeden 30 farklı gösteri izleyebileceğiniz festivalde geleneksel ile modernin aynı potada eritildiği birçok gösteri meraklılarıyla buluşacak. Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in yaptığı festivalin açılışı Almanya-Fransa-İsviçre ortak yapımı ‘Hotel De Rive’ adlı oyunla 10 Mayıs’ta Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Gösteride, ünlü heykeltıraş Giometti’nin heykellerinden yola çıkılarak hazırlanan kuklalar başrolde. Festivalde dikkat çeken oyunlar arasında Romanya’nın 3D formatında ilginç kukla çalışması ‘Compagnon de route’ ile Meksika’nın Karagöz’ü anımsatan renkli gölge oyunu ‘Kaplan’ var.

İngiltere’nin ipli kukla tekniğindeki varyete şovu ‘İpli Böcek Sirki’, İspanya’nın dünyanın en iyi ipli kukla oynatan kuklacısı kabul edilen Jordi Bertran’dan ‘Antoloji’, İtalya’nın fantastik çalışması ‘Talita Kum’, Hindistan’ın ipli kuklasının bütün renklerini taşıyan ‘Kathpuli’, Norveç’in kukla ve tiyatro dünyasını bir araya getiren çalışması ‘Açlık’, Avusturya’nın serbest kukla tekniğini kullanarak hazırlanan gösterisi ‘Dünya ile İlgili Her Şey’, Bulgaristan’ın halk kukla örneği ‘Halk Ezgileri’, Hollanda kuklacısının tüm hünerlerini sergilediği gösterisi ‘Mask, Kukla ve Pantomim’ ile kukla severleri renkli bir festival bekliyor.

Türkiye’den ise Tiyatro Tem, Ahşap Çerçeve, İBB Şehir Tiyatroları, İzmit Şehir Tiyatrosu-Gişe, Kadro Pa, Altıdan Sonra Tiyatro, Hayalbaz, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu, Bakırköy Belediye Tiyatrosu, İzmir Gölge Gösteri Sanatları Karagöz ve Kukla Evi, Cengiz Samsun, Beykoz Doğa Koleji Kukla Tiyatrosu, Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi oyunlarıyla festivalde yer alacak.

Kuklacı, yazar ve araştırmacı Toni Rumbau, son kitabı ‘Routes of Pulcinella’dan esinlenerek ‘Pulcinella’nın Yolculuğu’ isimli konferansıyla Avrupa başkentlerindeki halk kukla tiyatrosu geleneğinden bahsedecek. Fransız grup Philippe Genty topluluğundan Scott Koehler, tiyatro öğrencileri ve oyuncularıyla birlikte oyunculuk, dans, hareket, kukla ve obje canlandırması üzerine iki ayrı şov sunacak. Bu etkinliklerin yanı sıra festival, silüet ve gölge tekniklerini bir arada kullanarak hazırlanan ‘Prens Ahmed’in Maceraları’ adlı filme ev sahipliği yapacak. İstiklal Caddesi’nin gelenekselleşen Beyoğlu tramvayı festival boyunca fotoğraf sanatçısı Mauro Foli’nin kukla ve kuklacı fotoğraflarını sergileyecek.

Kukla Festivali, bu yılın onur ödülünü, son yıllarda kukla prodüksiyonlarına repertuarında düzenli bir şekilde yer veren, geleneksel kukla sanatımızı seyirciyle buluşturan İBB Şehir Tiyatroları’na verecek. Oyunların yer ve saatleri www.kuklaistanbul.org adresinden öğrenilebilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.