Margaret Atwood’un 100 yıl sonra basılacak romanı

Margaret Atwood’un 100 yıl sonra basılacak romanı

Gelecek Kütüphanesi (Future Library) adlı projedeki 100 yazar arasına katılan Man Booker’lı Margaret Atwood, projeye bağışladığı romanının adının Scribbler Moon olduğunu açıkladı.

Bundan tam yüz yıl sonra yayınlanacak 100 romanın basımı için gerekli bin ağaç fidanının dikili olduğu Norveç’teki Nordmarka Ormanı’nı, proje fikrinin bulucusu İskoçyalı sanatçı Katie Paterson ile birlikte gezen Atwood, “100 yıl boyunca romanın içeriği hakkında hiç kimse bir şey bilmeyecek” dedi.

Projeye 2014’te katılan ilk yazar olan Atwood, içeriğini herkesten gizlediği romanını, Norveç’te proje yöneticilerine teslim etti. Atwood’un “Uyuyan Güzel gibi” dediği proje için 100 yıl boyunca her yıl bir yazar, eserlerini yüz yıl sonra yayınlanmak üzere bağışlayacak. 2015’de eserlerini bağışlayacak olan yazarın ise İngiliz yazar David Mitchell olduğu açıklandı. Atwood’un “Masallarda 100 yıl uyuyan güzellere” benzettiği proje için toplanan eserler, Oslo’daki Deichman Kütüphanesi’nde özel olarak tasarlanan bir odada biriktiriliyor.

2114’de üç biner adet basılması planlanan kitapların her birinin, 600 pound‘a satılması bekleniyor. “Bu kitapları kimlerin okuyacağını şimdiden bilemiyoruz” diyen Atwood’a göre “Gelecek zamanda, şimdi kullandığımız dil, arkaik hale gelebilir, konuştuğumuz dile yeni kelimeler eklenebilir, bu yüzden yazdıklarımızı sürekli dipnotlarla açıklamak zorunda kalabiliriz…”

2114’e kitap gönderen Atwood’un sorduğu bu sorulardan en önemlisi, şüphesiz, “Bilgisayarlar var olmaya devam edecek mi, onları başka bir şey olarak mı göreceğiz, gelecekte cep telefonları için ne düşünecekler ve cep telefonu diye bir kelime var olmaya devam edecek mi” sorusu. Atwood bu soruların cevabının kısmen George Orwell’in 1984 romanında bulunabileceği kanısında…

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.