Man Booker’ın kısa listesi açıklandı

Man Booker’ın kısa listesi açıklandı

İngiltere’nin en prestijli edebiyat ödülü Man Booker’ın altı kişilik kısa aday listesi dün açıklandı.

Daha önce ödülü kazanan Howard Jacobson, Neel Mukherjee, Ali Smith, Joshua Ferris, Karen Joy Fowler ile Richard Flanagan, bu yıl Man Booker için yarışacak yazarlar olarak belirlendi.

Bu yıl aday kriterleri değiştirilmiş, önceden sadece İngiliz Milletler Topluluğu ya da İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı arayan ödül komitesi, artık sadece eserlerin İngilizce yazılmış ve İngiltere’de yayımlanmış olma şartını aradığını belirtmişti. Değişen kriterlerle beraber bu yıl listeye giren Amerikalı isimlerin fazlalığı da edebiyat çevrelerinde tartışma konusu olmuştu.

Korkulanın aksine altı kişilik kısa aday listesine sadece iki Amerikalı ve bir Avustralyalı yazar girebildi. İngiltere’nin en ünlü yazarlarından, son olarak Twitter üzerinden hikâye de yayınlayan David Mitcell ise listeye giremedi.

50 bin sterlinlik ödülün favori adaylarından Avustralyalı Richard Flannigan, The Narrow Road to the Deep North romanında savaş esirlerinin çalıştırıldığı bir tren yolu inşaatını, esirlerden biri olan Avustralyalı bir cerrahın gözünden anlatıyor. Flannigan’ın özellikle ABD’de çok beğenilen kitabı, gerçek olaylara dayanıyor.

ABD’li Karen Joy Fowler’ın We Are All Completely Beside Ourselves’i Amerikan bir ailenin hikâyesini konu alırken, diğer ABD’li yazar Joshua Ferris’ın To Rise Again at a Decent Hour’ı felsefi içeriğiyle öne çıkıyor.

İngiliz yazar Howard Jacobson’ın J adlı romanı da listenin güçlü adaylarından, yazar 2010’da The Finkler Question romanıyla Man Booker Ödülü’nün sahibi olmuştu. Daha önce iki kez kısa aday listesine giren Ali Smith, deneysel romanı How to be Both’la ödülün favorileri arasında gösteriliyor.

Kalküta doğumlu İngiliz yazar Neel Mukherjee’nin The Lives of Others’ı ise 1960’ların Bengal’inde yaşayan bir aileyi odağına alıyor.

Dün yapılan açıklamada komite yetkilileri kısa aday listesinin “derinliğine ve açıklığına” dikkat çekti. Jüri Başkanı A.C. Grayling, “Bildiğiniz gibi Man Booker Ödülü bu yıl sınırları aşıyor. Seçtiğimiz bu altı kitap da okuyucusunu sınırların ötesine, New York’a, Tayland’a, geçmişe ve geleceğe götüren kitaplar. Tabii ki listeyi altı kitaba indirmek oldukça zordu, fakat içimize sindi” açıklamasında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.