Man Booker Jamaikalı yazara

Man Booker Jamaikalı yazara

Edebiyatın en prestijli ödüllerinden Man Booker’ı, Bob Marley’e karşı düzenlenen suikast girişimini konu alan romanı A Brief History of Seven Killings ile Jamaikalı yazar Marlon James aldı.

A Brief History of Seven Killings (7 Cinayetin Kısa Tarihi) ile Man Booker’a değer görülen ilk Jamaikalı yazar olan Marlon James, ödülle birlikte 50 bin poundluk çekin de sahibi oldu. James’e ödülü Londra’daki Guildhall’da düzenlenen törende Prens Charles’ın eşi Cornwall Düşesi Camilla takdim etti.

686 sayfalık romanı “olağanüstü” olarak niteleyen bu yılın jüri başkanı Michael Wood, “Kitabın hayli sert, ağza alınmaz küfürlerle dolu olduğu doğru. Ama sürprizlerle dolu” dedi.

John Crow’un Şeytanı adlı ilk kitabı yayınevleri tarafından 70 kez reddedildikten sonra basılan 45 yaşındaki James, o dönem yazarlığı bırakmayı düşündüğünü vurguladı. Üçüncü kitabı A Brief History of Seven ile ödülü kucaklayan James törende yaptığı konuşmada, “Kazanmak gerçekten beni mutlu etti ve kendime güvenimi artırdı. Zira bu şimdiye dek kaleme aldığım en riskli romandı” dedi ve ekledi: “Çok zengin bir edebiyat geleneğimiz var. Açıkçası ödülü kazanan ilk Jamaikalı olmam hayli garip. Umarım son Jamaikalı da olmam.”

A Brief History of Seven Killings, 3 Aralık 1976’da Bob Marley’e karşı düzenlenen suikast girişimini konu alıyor. Kitapta Marley’nin adı doğrudan geçmese ve ondan sadece “şarkıcı” olarak bahsedilse de, o dönemde Jamaika’da yaşananları ve ülkenin siyasi ortamını tasvir ederek oldukça gerçekçi karakterlerle sürükleyici bir hikâye ortaya koyuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.