Lodge: Yaşlanınca yaratıcılık ölüyor

Lodge: Yaşlanınca yaratıcılık ölüyor

Dünya Küçük, Terapi, Ne kadar İleri Gidebilirsin gibi çok satan kitapların İngiliz roman ve oyun yazarı David Lodge, sadece yazarların değil, her meslekte çalışan insanların yaş aldıkça yaratıcılıklarını yitirdiklerini ileri sürdü.

1998’de edebiyata olan katkılarından ötürü İngiliz Şövalyelik Nişan’ına değer görülen Lodge’ın eserlerinin en belirgin özelliği, kendi yaşamından kesitler ve izler taşıması olarak biliniyor.

Yazarların kariyerlerindeki zirve yaşını 40’lar ve 50’ler olarak tanımlayan Lodge, “50’ler geçti mi, kitap yazmayı bitirmek artık çok zaman alıyor, her sayfa üzerinde daha çok zaman geçiriyorsunuz ve acı gerçeği fark ediyorsunuz; beyniniz artık eskisi gibi sığınabildiğiniz o güvenli liman olmaktan çıkmış, geminiz karaya oturmuş” dedi.

80 yaşındaki Lodge bir sonraki romanınız ne olacak ya da olabilecek mi sorusuna, “ Yazarlık korkaklıktır, bir roman bittiğinde bir sonrakini yazamama ihtimalinin korkusu yazarı titretir, bu soruya verebileceğim tek cevap, ‘korkuyorum’ olabilir” dedi.

DAVID LODGE KİMDİR?

Londra, Brockley’de dünayaya gelen Lodge, University of College London’dan mezun olduktan sonra, aynı üniversitede dersler verdi ve 1987’de emekli oldu.

Çeşitli üniversitelerde yaratıcı yazarlık üzerine de dersler vermeye devam eden Lodge,II. Dünya Savaşı sonrası Londra’nın bir banliyösünde yaşayan Katolk bir ailenin hayatını anlattığı ilk romanı The Picturgoers’ı 1960’da yayınladı.

Okuyucular tarafından Kampüs romanları üçlemesiyle tanınan yazar, 1989’da düzenlenen Man Booker Edebiyat Ödülü jüri başkanlığı koltuğunda oturdu.

Aynı zamanda oyun yazarlığı yapan Lodge, pek çok yerde sahnelenen The Writing Game’i 1990’da kaleme aldı. Aynı yıl, Monte Carlo’da düzenlenen Televizyon Festivali’nde BBC için uyarladığı dört-bölümlük Nice Work dizisi ile “Gümüş Peri” ödülünü kazandı.

Lodge ayrıca, İngiliz ve Amerikan romanlarıyla ilgili pek çok edebiyat eleştirisine imza atmıştır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.