Laodikya Yunanlıların değil, Frigyalılarınmış

Laodikya Yunanlıların değil, Frigyalılarınmış

Laodikya antik kentindeki kazılar 2008 yılından beri 12 ay aralıksız devam ediyor. Türkiye’nin en büyük kazısını yaptıklarını belirten Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’nın Frigyalılara ait olduğunu tespit ettiklerini söylüyor.

Anadolu’da 7 bin 500 yıl önce kurulan Laodikya antik şehrinin Yunan kenti olduğu biliniyordu. Ancak yapılan kazılarda antik kentin Milattan önce Orta Anadolu’nun batısına egemen olan Frigya medeniyetine ait olduğu ortaya çıktı. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli’nin 6 kilometre doğusundaki Laodikya’nın Frigyalılara ait olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

İzmir’deki Efes’ten sonra Ana-dolu’nun en büyük antik şehri olan Laodikya’daki kazılar 2008 yılından bu yana aralıksız devam ediyor. Bu yıl özellikle restorasyon çalışmalarına ağırlık verilen antik kenti 50 binin üzerinde turist ziyaret etti. Kazılara 12 ay aralıksız devam ettiklerini belirten Şimşek, Laodikya’nın Denizli Ovası’ndaki en eski yerleşim yeri olduğu bilgisini veriyor. Şimşek, “Antik kentin 7 bin 500 yıllık geçmişinin yanı sıra tipik bir Anadolu kenti olduğunu tespit ettik. Ayrıca daha önce bilinenin aksine bir Yunan kenti bir Grek yerleşim yeri değil, Anadolu’nun kendi öz yerleşimi. Gerçekten bu arkeolojik veriler çok önemli.” dedi. Laodikya Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Şimşek, “Gerçekten iki bin metrekarelik bir alanı kaplayan en eski ve özgün kilise olma unvanını dünyada koruyan bir yapı bu. Burada hem mozaiklerin hem mermer kaplamaların hem de geometrik döşenmiş mermer kaplamaların tabandaki restorasyonları devam ediyor.” diye konuşuyor. Türkiye’deki en büyük kazı çalışmasının Laodikya’da olduğunu ifade eden Şimşek, “300’e yakın bir ekiple çalışıyoruz. Burada kendimizin yetiştirdiği taş, duvar, sıva, harç hazırlama ve taş parçalarını birleştiren ustalar var. Şu an alanda 10 restoratör 10-18 arkeolog çalışıyor.” diyor. Şimşek, Laodikya’da yaşayan bir arkeoloji parkı kurmak istediklerini anlatıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.