Kütüphane kayıtları özel hayata girer mi?

Kütüphane kayıtları özel hayata girer mi?

Dünyaca ünlü Japon yazar Haruki Murakami’nin gençliğinde okuduğu üç kitabı ortaya çıkaran kütüphane kayıtlarının yayımlanması, özel hayatın mahremiyetine ilişkin bir tartışma başlattı.

Kütüphane kayıtları, İngiliz ve Amerikan edebiyatına merakı bilinen yazarın Fransız edebiyatına da ilgi duyduğunu, ödüllü Fransız yazar Joseph Kessel’in kitaplarını okuduğunu gösteriyordu.

Murakami’nin kütüphaneden ödünç aldığı üç Kessel kitabından en ünlüsü ise, sinemaya da uyarlanan “Gündüz Güzeli” idi.

Bu bilgilerin sızdırılmasının ardından, Japonya Kütüphaneler Birliği, kimin hangi kitabı okuduğuna ilişkin bilgilerin kişinin izni  olmaksızın paylaşılmasını özel hayata müdahale olarak gördüklerini açıkladı.

Kayıtları yayımlanan Kobe Shimbun Gazetesi’nin editörü ise, bu durumun özel hayatın ihlali sayılamayacağını, Murakami’nin edebi çalışmalarının ve edebi anlayışının artık akademik çalışmalara konu olduğunu, herhangi bir mahremiyet ihlaline sebep olduklarını düşünmediklerini söyledi.

Kayıtlar, Murakami’nin de eğitim gördüğü Kobe Lisesi’nden bir okurun üç kitapta yazarın adına rastlayıp bu durumu Kobe Shimbun ile paylaşınca ortaya çıkmıştı. Okul sızan bilgi için özür diledi, Murakami ise herhangi bir yorumda bulunmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.