Kapağına Boston saldırganını taşıyan Rolling Stone ‘yakma’ çağrısı

Kapağına Boston saldırganını taşıyan Rolling Stone ‘yakma’ çağrısı

Ağustos sayısı kapağına Boston Maratonu saldırı zanlısı Djohar Tsarnaev’i taşıyan ünlü müzik dergisi Rolling Stone, bugün bayilere dağıtıldı.

Ancak sosyal medyada dergiyi satmama ya da dağıtmama gibi protestonun dışında halka açık bir alanda yakılması çağrısında bulundu. Yine bazı büyük market ve ezcane zincirleri de şubelerinde dergiyi satmama kararı aldıklarını duyurdu.

Kapak konusu nedeniyle Rolling Stone dergisine karşı olan tepkiler dinmek bilmiyor. İki gün önce internet sitesinden kapak konusunu yayınlayan müzik dergisine karşı olan eleştiri dozajı giderek artıyor.  Boston halkı derginin Djohar’lı ağustos sayısını satın alıp halka açık meydanda yakılması çağrısında bulundu. Sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyaya katılımın ne kadar olacağı da merak konusu.

Rolling Stone dergisine tepki gösterenler, Djohar Tsarnaev’in kapaktan ‘rock yıldızı’ gibi verilmesini gençler arasında saldırganı idol yapabileceği nedeniyle karşı çıkıyor. Dergiye tepki gösterenler arasında Boston Belediye Başkanı da bulunuyor. Başkan Thomas Menino derginin kararını kınayan bir mektup gönderdi. Başkan mektubunda, ‘‘Sizin kapak konusunda tedavi amaçlı gazetecilik ilkesi uyguladığınızı biz bilmiyorduk’’ dedi.

Dergi kapak konusuna eleştirilere cevaben dün, Djohar’ın çevresinde hep iyi insan olarak tanındığı ancak sonra nasıl ‘canavarlaşabildiği’ konusunu mercek altına alarak bunun ‘bir rahatsızlık’ olabileceğini savunmuştu. Dergi, Djohar’ın dönüşümünü gazetecilik ilkeleri doğrultusunda teşhir etmek amacında olduklarını bildirmişti.

Bostonlı George Aaron isimli bir şahıs ise açtığı Facebook ve Twitter hesabından derginin bugün piyasaya sürülen sayısını pazar günü yakma çağrısı yaptı. Çağrısında Aaron, ‘‘Pazar Yanacak Pazar’’ sloganını kullanıyor. Aaron ayrıca sosyal medyadan herkesin Rolling Stone almaya çağırıyor ve sonra kapağını kopararak yakmalarını videoya almalarını ve herkes ile de bunu paylaşmalarını istiyor.

 

Rolling Stone dergisinin Djohar Tsarnaev kapak konulu sayısını bazı dev market ve eczaneler zincirleri satmayacaklarını duyurdu. ‘CVS’, ‘Tedeschi Food Shops’, ‘Big Y’, ‘Stop & Shop’ ile ‘Walgreens’ gibi büyük market ve eczaneler Rolling Stone’nun bugün piyasaya çıkan sayısını şubelerinde satmama kararı aldıklarını duyurdu.

Derginin kapağında Djohar’ın fotoğrafının üstünde; ‘‘Djohar’ın Dünyası’’ ifadesi yer alıyor. ‘Djohar’ın Dünyası’ derginin editörlerinden Janet Reitman’ın kaleminden inceleniyor.

Rolling Stone dergisinin kapağında yer alan Djohar’ın fotoğrafı daha önce New York Times gazetesinin de birinci sayfasında yayınlanmıştı.

Rollig Stone’nun tartışmalı kapağı müzik dünyasında da tepkilere neden oldu. Ünlü pop yıldızı Pink’ten Bostonlu punk grubu ‘Dropkick Murphys’e kadar birçok şarkıcı derginin kapak konusuna tepki gösterdi. Pink iki gün önce, Twitter’dan paylaştığı yorumunda, “Rolling Stone korkunç, adi ve salakça bir seçim yaptı. Bu zeki veya radikal bir karar değil. Büyük hayal kırıklığına uğradım!”  ifadelerini kullanmıştı.

Dropkick Murphys ise mesajında, “Kendinden utanmalısın Rolling Stone! Neden bu pislik yerine bu saldırının cesur kurbanlarından birinin fotoğrafını kullanmıyorsun?” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.