Washington, Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergisini artırdı; Pekin tepkili

Washington, Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergisini artırdı; Pekin tepkili

Beyaz Saray, “adil olmayan” rekabetten “Amerikan işletmelerini ve çalışanlarını korumak” amacıyla Salı günü Çin ürünlerine gümrük vergilerinde keskin bir artış yapıldığını duyurdu. Karardan etkilenen ürünlerin değeri 18 milyar doları buluyor.

Yeni gümrük vergileri, yarı iletkenler, kritik mineraller, tıbbi ürünler ve elektrikli araçlar gibi “stratejik” olarak kabul edilen ondan fazla sanayi sektörüne uygulanacak. Elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisi yüzde 25’ten yüzde 100’e yükselecek.

Beyaz Saray’ın basın açıklamasında bu gümrük vergilerinin amacının “teknoloji transferi, fikri mülkiyet ya da inovasyonla ilgili haksız ticaret uygulamalarını ortadan kaldırmak” olduğu belirtildi.

Önceki gün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Beyaz Saray’ın bir yıl önce bu endüstrileri desteklemek için sağladığı teşvikin (IRA), bu yatırımların korunmasını sağlaması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD hükümeti “Amerikan malı” elektrikli arabaların, araç bataryalarının, güneş panellerinin ve rüzgar türbinlerinin üretimini hızlandırmak için IRA aracılığıyla 860 milyar doların üzerinde yatırım yaptı.

Ancak Çin’in bu önemli sektörlerdeki politikası, ABD’de yapılan yatırımları engelleme potansiyeli taşıyor. ABD ve Avrupa Birliği, Pekin’i Çinli şirketlere devlet sübvansiyonu sağlayarak maliyetlerin çok düşük seviyelere indirilmesini sağlamakla suçluyor. Pekin’in sübvansiyon politikası, Çinli üreticilerin dünya piyasasını domine etmesine ve rakip endüstrilerin gelişmesini engellemesine neden oluyor.

Elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergilerinin 4 katına çıkarılmasının yanı sıra Washington, çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerini yüzde 7,5’ten yüzde 25’e, bataryalara ve yarı iletkenlere uygulanan gümrük vergilerini de yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltti.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, bu tercihlerini Çin’in “büyümesini başkalarının sırtından finanse ettiğini” söyleyerek gerekçelendirdi.

Brainard, “Adil olmayan uygulamalarının bir sonucu olarak, Çin’in güneş paneli üretim kapasitesi yakın vadede beklenen küresel talebin iki katından daha fazla olacak” diye ekledi.

Çin, Beyaz Saray’ın  “stratejik” sektörlerdeki 18 milyar dolar değerindeki Çin ürününe yönelik gümrük vergilerinde keskin bir artışa gideceğini açıklamasına tepki göstererek “gerekli tüm tedbirleri” alma sözü verdi.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Bu durum ikili işbirliği atmosferini ciddi şekilde etkileyecektir” denilerek ABD’ye “hatalı eylemlerinden derhal geri dönmesi ve Çin’e yönelik ek gümrük vergisi tedbirlerini iptal etmesi” çağrısında bulunuldu.