Kanatlı denizatı evine geri döndü

Kanatlı denizatı evine geri döndü

2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu’nun Türkiye’ye iade edilmesi Uşak’a sevindirdi.Broşun yeni Arkeoloji Müzesi inşaatı tamamlandıktan sonra kente geleceği bildirildi.   

Lidya Kralı Krezüs’e ait olduğu iddia edilen ve Uşak’ın Güre beldesi yakınlarındaki İkiztepe tümülüsünde 1968 yıllında üç ayrı kaçak kazıyla ortaya çıkartılan Karun Hazineleri ABD’ye kaçırılmış, yıllar süren mücadele sonucu Türkiye’ye getirilmiş daha sonra Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştı. 2005 yılında dönemin Müze Müdürü K.A.’nın da aralarında bulunduğu bir grup hazinene en değerli parçalarından Kanatlı Deniz Atı görünümlü Altın broşu sahtesiyle değiştirmişlerdi. Olaydan sonra Müze Müdürü K.A. ve beraberindeki yargılanarak çeşitli cezalara çarptırılmıştı. Broş ise geçtiğimiz aylarda Almanya’da bulunmuştu. Eski Bakan Ertuğrul Günay, broşun iade edileceğini ve doğduğu topraklar olan Uşak’ta sergilenmeye devam edeceğini açıklamıştı. Bu gelişmelerin ardından Broş dün Almanya tarafından Türkiye’ye iade edildi. Broşun önce Ankara’ya getirileceği ve bir süre (Uşak’taki müzenin inşası bitene kadar)  buradaki bir müzede  kaldıktan sonra Uşak’taki yeni Arkeoloji Müzesine gönderileceği belirtiliyor.

Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu’nun Türkiye’ye iade edilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Kanatlı Denizatı Broşu’nun doğduğu topraklara dönmesinin önemini vurgulayan Vali Erden, broşun 8 yıl sonra doğduğu topraklara döneceğini ifade etti.

Karun Hazineleri’nin önemli bir kültürel miras olduğunu ve şehrin simgesi haline geldiğini söyleyen Vali Mehmet Ufuk Erden, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kayıp broşun yeniden ülkemize getirilmesi için büyük çabalar sarf edildi. Karun Hazineleri’nin daha göz alıcı şekilde sergilenebilmesi için yeni arkeoloji müzesi inşa ediyoruz. Tarihi tren garında inşası devam eden müze 2014 yılında hizmete açılacak. Broş da bu yeni müzede sergilenmeye devam edilecek” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.