İsrail’de İran’ın sanat büyükelçiliği

İsrail’de İran’ın sanat büyükelçiliği

1979’daki İran İslam Devrimi’nden beri kesik olan İran-İsrail ilişkileri, bir grup sanatçı ve eylemcinin çabalarıyla “sanat düzlemi”nde yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.

İran’ın 1979’da kapattığı İsrail elçiliğinden sonra bu sefer gayrıresmî “İran’ın Kudüs Büyükelçiliği”, Hamabul Sanat Kolektifi tarafından açıldı.

Etkinliğe katılan gönüllüler, kendilerini, “büyükelçi” olarak tanımlıyor. Binada İran’ın kültürel ve siyasal tarihine ilişkin çeşitli materyaller ve müzikler yer alırken, bazı İran filmlerinin de gösterimi yapılacak.

Taraf’ın haberine göre, etkinlik, tamamen İsrailli sanatçı, eylemci ve küratörler tarafından yürütülüyor ancak, sürgünde yaşayan bazı İranlı sanatçıların da destek vereceği belirtiliyor. Bir sergi ile açılması planlanan etkinliğin, önce “Uluslararası Barış Günü” olarak kabul edilen 21 Eylül’de başlaması planlanıyordu ama daha çok sanatçının katılabilmesi için 21 Ekim’e ertelendi. Ailesi İran’da doğan küratörlerden Shlomit Ganyan Yaacov, İsrail halkına, ana akım medya ve hükümet çevrelerindeki bakıştan arındırılmış olarak, İran halkı ve kültürüne karşı yeni ve iyimser bir bakış açısı getirmeye çalışıyoruz” diyor.

Küratörlerden Gil Goldsmith de, önemli sayıda İranlı sanatçıdan etkinliğe katılım için olumlu geri dönüş aldıklarını belirtiyor. Goldsmith, etkinliklerinin İsrail’de aldığı olumlu ve olumsuz tepkileri “Yüzde 50-Yüzde 50” olarak tanımlayarak, kimilerinin, kendilerine “Bundan sonraki etkinlik ne olacak, IŞİD sergisi mi” şeklinde sorular yönettiğini belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.