IŞİD’den kurtulan rehinelerden çocuk kitabı

IŞİD’den kurtulan rehinelerden çocuk kitabı

IŞİD tarafından 10 ay esir tutulan iki Fransız gazeteci tutsaklıkları sırasında gizlice yazdıkları çocuk kitabını yayımladı.

Nicolas Henin ve Pierre Torres’in ailesinden ayrı düşmüş bir baba kirpiyi konu alan hikâyesi “Baba Kirpi eve dönebilecek mi?” (Papa Hérisson rentrera-t-il à la maison?) Çarşamba günü Fransız bir yayınevinden basıldı.

Huffington Post’un haberine göre, kitap olağanüstü koşullar altında çıktı. Henin ve Torres, Suriye’nin Rakka şehrinden kaçırıldıkları Haziran 2013’ten azad edildikleri Nisan 2014’e dek diğer batılı esirlerle çok zor şartlar altında yaşadı.

Kitabın nasıl doğduğunun hikâyesi ise şöyle:

Yine tutsak bir mahkûm olan ve daha sonra militan grup tarafından öldürülen İngiliz yardım görevlisi David Haines, zaman geçirmek için bir oyun uydurdu. Her tutsak en çok benzediği hayvanı seçecekti. Henin hayvanın kendini koruma yöntemlerinden ötürü kirpiyi seçti. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra basın mensuplarına söylediğine göre onu tutsak edenlerden kendini korumak için Henin de kirpi gibi top şeklini alıyordu.

Torres, Henin’e kaybolmuş kirpilerin evlerine dönüş yolunu bulabilmek konusundaki inanılmaz yeteneğini anlatınca, kitap projesi doğdu. Militanlar fark etmeden, hikâyeyi küçücük harflerle atılmış bir peynir kartonuna yazdılar, Torres de daha sonra çizimlerini yaptı.

Haines’in en küçük kızı yaşça Henin’in kızına yakın olduğundan, “kurtulduktan sonra kızlarımızı tanıştırmayı düşünmüştük” diyor Henin.

Fakat Haines Eylül ayında IŞİD tarafından öldürüldü. Henin, kitabı İngiliz tutsak yazmış olmasa da “ruhunun ve enerjisinin kitaba işlemiş” olduğunu söylüyor.

Başka bir tutsak olan Japon gazeteci Kenji Goto da Ocak ayında militanlarca katledildiğinde, Torres onun anısına başka bir resim çizmiş, twitter hesabından “Kenji Goto’nun iki kızı vardı. Baba Kirpi evine dönemeyecek olan babayı düşünüyor” yazmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.