İngiliz polisinin Conan Doyle’a oyunu

İngiliz polisinin Conan Doyle’a oyunu

Dedektif romanlarının usta ismi Sherlock Holmes’un İskoçyalı yazarı Arthur Conan Doyle’a, 20’nci yüzyılın henüz başlarında, Staffordshire Polisi tarafından itibarının zedelenmesi amacıyla komplo kurulduğu ortaya çıktı.

Doyle’un, haksız yere atları sakat bırakmak ve zehirli mektuplar göndermekle suçlanan Birminghamlı George Edalji’nin davasını araştırdığı ancak Staffordshire Polis Şefi G.A. Anson’ın, Doyle’un bu davaya burnunu sokmaması için itibarsızlaştırılmasına yönelik özenle hazırlanmış bir hile kullanılması için talimat verdiği anlaşıldı. Bu amaçla Doyle’a sahte ihbar mektupları gönderten Anson’ın hilesi, el yazısıyla yazdığı mektupların bir açık artırmayla satılmasıyla ortaya çıktı.

İskoç bir anne ve İranlı bir babanın oğlu olan Edalji’nin, haksız yere suçlandığını düşünen ve tıpkı çağdaşı Fransız yazar Emile Zola’nın haksız yere suçlanan Fransız subay Dreyfus’nun davasını araştırdığı gibi onu savunmak için olayı araştıran Doyle, polis tarafından sahte ihbar mektuplarıyla yönlendirilmiş.

Doyle’a “Londra’dan bir muhbir” imzasıyla gönderilen mektuplarda, Doyle, hayvanları, bir kasabın çocuğu olan Royden Sharp’ın öldürdüğüne inandırılmaya çalışılmış.

İngiltere tarihinde, “Great Wyrley Tecavüzleri” olarak bilinen olaylar dizisi, 1903 yılında Staffordshire güneyindeki Great Wyrley adlı kasabada yaşanmış, bölgedeki atlar, inekler ve koyunlar korkunç bir şekilde katledilmiş veya sakat bırakılmıştı. Bu olayların sorumlusu olarak, bölgede çalışan George Edalji suçlanmış, Edalji’nin 1888-1895 yılları arasında da zehirli mektuplar gönderdiği belirtilerek cezalandırılması istenmişti.

Doyle’un bütün çabalarına rağmen Edalji, yedi yıl hapis ve kürek cezasına çarptırılmıştı. 1906’da kürek cezasını çektiği Bahamalar’daki Temyiz Mahkemesi, Edalji’nin savunmasını haklı bularak serbest bırakmış ancak kendisinden özür dilenmemişti.

Edalji’nin masum olduğuna yürekten inanan Doyle’un çabaları sonucunda, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nda kurulan bir komite, Edalji’yi temize çıkartmıştı.

Dünden itibaren açık artırmaya çıkarılan Doyle’a ait 30 adet mektup ile polis şefi Anson’a ait 24 adet mektubun, Great Wyrley Tecavüzleri olayında Edalji’yi aklamaya çalışan Doyle’a kurulan komployu ortaya çıkardığını belirten Bonhams Müzayede Evi yetkilisi Sarah Lindberg, Anson’ın Doyle’u açıkça yönlendirmeye çalıştığının, bu mektuplarla ilk kez gün yüzüne çıktığını belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.