Hollywood’un yeni tartışması, dijital oyuncular

Hollywood’un yeni tartışması, dijital oyuncular

Hızlı ve Öfkeli 7 filminin başrol oyuncusu Paul Walker’ın Kasım 2013’deki kazada ani ölümünden sonra bilgisayar efektleriyle yapılan yüz değiştirme yöntemiyle oyuncunun canlı haliyle çekilemeyen yerlerine montajlanarak filmin tamamlanması, sinemada yeni bir teknoloji ve etik tartışması başlattı.

Bu yönteme göre artık Marilyn Monroe, Cary Grant ve Humphrey Bogart gibi eski oyuncuları yeni bir filmin içine yerleştirmek, mümkün. Ayrıca bu teknikle, oyuncunun genç veya yaşlı hali için de ayrı bir oyuncu bulmaya gerek kalmıyor.

Tamamen CGI denilen bilgisayar grafiği yöntemi ve üç boyutlu modellemeyle yapılan bu görsel efekt tekniğinin ustalarından, son olarak Alex Garland’ın Ex Machina adlı bilim kurgu filminin dijital görsel efekt süpervizörlüğünü yapan Andrew Whitehurst, “bilgisayar grafiği teknikleri öyle bir hale geldi ki, artık oluşturduğunuz CGI karaktere psikolojik bir element dahi katarak, gerçek hayattaki insan davranışlarının tümünü ona sanal olarak yaptırmanız mümkün hale geldi” diyor. Ancak Whitehurst, geçmiş sinema oyuncularının bu şekilde canlandırılmasını çok doğru ve kolay bulmuyor.

Film eleştirmeni Alison Willmore da, Hollywood’un gelecekte, “sentetik oyuncularla çalışmasının durdurulamayacağı” görüşünde. Çünkü bu oyuncularla sözleşme yapma ve tonlarca ücret ödeme derdi ortadan kalkacak. Fakat, bu durum, yakın gelecekte, oyuncuların emeği ve yapımcılar arasında derin pazarlıkların sürdüğü Hollywood’da büyük bir etik tartışmayı da beraberinde getirecek.

Disney’in Tron: Legacy filmi için 60yaşındaki oyuncu Jeff Bridges’in 32 yaşındaki halini oluşturan görsel efekt ustası Eric Barba ise Humphrey Bogart gibi eski oyuncuların dijital olarak canlandırılıp yeni bir film yapılmasını gerçekçi ve tutarlı bir yaklaşım olarak görmüyor. Barba’ya göre, oluşturulan dijital oyuncu, sadece fantezi dünyasını yansıtan filmler için geçerli olabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.