Fransız filmine sağır-dilsiz örgütlerinden boykot

Fransız filmine sağır-dilsiz örgütlerinden boykot

Son yıllarda Amélie, The Artist ve Intouchables gibi örnekleriyle sinemaseverlerin yeniden dikkatini çeken Fransız sineması yeni bir hit filmi vizyona sokuyor ama bu sefer büyük tartışmalar eşliğinde.

La Famille Bélier adlı film, 2013-2014 sezonunu oldukça sönük geçiren Fransız sinema endüstrisine ani bir ivme kazandırdı. Ancak filmde konu edilen aile, engelli örgütlerinin temsilcilerini kızdırdı. Şimdiden 85 ülkeye satılan film, Fransa’nın güneyinde bir çiftlikte yaşayan sağır ve dilsiz anne-baba ile sadece duymak ve konuşmakla kalmayan ama aynı zamanda çok güzel şarkı da söyleyebilen kızlarının hikâyesini anlatıyor.

Ailenin eli ayağı, kulağı ve dili olan 17 yaşındaki “tatlı belâ” Paula Bélier, haliyle profesyonel bir şarkıcı olmak istemektedir. Sağır-dilsiz aile, onun başarılı olmasını istemekte ancak onun yeteneğini kavrayamamaktadır.

Beş milyon kişinin duyma sorunlarının bulunduğu Fransa’da, 500 bin kadar da duyma engelli bulunuyor. Fakat sağır ve dilsiz örgütleri temsilcileri ve aktivistleri, Paula’nın anne ve babasını canlandıran oyuncuların gerçek hayatta işitebilen ve konuşabilen insanlar olmasına ve bu yüzden de sağır ve dilsizler için İşaret Dili’ni doğru kullanamamalarına öfkeliler.

Ancak bütün eleştirilere karşın, filmin Fransa’da gişe hâsılatı yapması bekleniyor. Nitekim Le Parisien gazetesi, La Famille Bélier hakkında “İşte sizi hem güldürecek, hem de düşündürecek, hatta bazen de ağlatacak film” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.