Fransa’dan Orhan Pamuk’a özel nişan

Fransa’dan Orhan Pamuk’a özel nişan

Yazar Orhan Pamuk’a Paris’te Fransız onur nişanı (Legion D’honneur) verildi. Fransa Kültür Bakanlığı’nda düzenlenen törende Türkçe konuşan Orhan Pamuk, Fransızca bilmemesinin üzüntüsünü yaşadığını belirterek ailede sadece kendisinin Fransızca bilmediğinin altını çizdi. Fransa Türkiye ilişkilerine de değinen ünlü yazar, Osmanlı Türk siyasi batılılaşmasının modelinin de Fransa olduğu vurgusunda bulundu.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada da Orhan Pamuk, Legion D’honneur nişanına layık görülmekten çok mutluluk duyduğunu belirterek, 38 yıldır roman yazdığını ve bunun sonucu olarak böyle bir ödüle layık görüldüğünü söyledi. Kültür Bakanı’nın törende güzel bir konuşma yaptığını belirten Orhan Pamuk, ödülün kendisi ve Türkiye için olduğunun altını çizdi. Ünlü yazar son olarak ”Hepimiz çalışıyoruz, umarım Türkiye’nin bütün çalışkan insanları ödüllendirilir.” temennisinde bulundu.

Törende konuşan Fransa Kültür Bakanı Aurelie Filippetti’de Orhan Pamuk’un özgürlük anlayışı ve hoşgörüsüzlüklere karşı verdiği mücadeleyi selamladığını belirterek Pamuk’un tüm kazanımlarına rağmen yenilikçi bir yazar olduğunun altını çizdi. Fransa Kültür Bakanı, Pamuk’un fanatizm, köktencilik ve tüm baskılara karşı verdiği mücadeleden de övgüyle bahsetti.

Törene Türkiye’nin UNESCO nezdindeki Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili’nin yanı sıra Türk ve Fransız davetliler katıldılar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.