Fox’da 250 milyon dolarlık bütçe kesintisi

Fox’da 250 milyon dolarlık bütçe kesintisi

21st Century Fox bünyesindeki TV ve film stüdyolarına ait 250 milyon dolarlık bütçe kesintisi sonucu, ağırlıklı olarak Batı Yakası’nda çok sayıda çalışanını işten çıkartmayı planlıyor.

Fox’ın son zamanlardaki kar/zarar analizlerine göre, özellikle artan programlama ve pazarlama masrafları dolayısıyla, şirketin maddi anlamda bir gerçekti. Buna ek olarak, Fox’ın TV ağlarından bir kısmı da düşük izlenme oranları ve düşük reklam gelirleri gibi sıkıntılarla mücadele etmekteydi.

Los Angeles Times’da konu ile ilgili çıkan haberde yaşanan sıkıntıların sebebi, “Aslında, söz konusu aşırı bütçe kesintileri, medya dünyasının ne kadar çalkantılı bir ortam olduğunu göstermesi bakımından manidar. Tüketiciler artık geleneksel (klasik) TV aboneliklerini bir kenara bırakarak eğlence ihtiyaçlarını gidermek için yüzlerini dijital platformlara çevirmeyi tercih ediyor. Sonuç olarak da bu durum, kar için büyük oranda kablolu TV program aboneliklerine bağımlı olan Fox ve benzeri şirketler için kötü haber anlamına geliyor” şeklinde anlatılıyor.

Fox TV CEO’su Peter Rice, iş gücündeki daralmalar hususunda çalışanlarına gönderdiği bir emailde, “İçinde bulunduğumuz endüstri çok hızlı bir değişimde. Bu değişim beraberinde yeni zorluklar getirdiği gibi bir o kadar da yeni fırsatlar doğruyor” ifadelerine yer verdi.

TV sezonunun sonu anlamına gelen Mayıs sonlarına kadar gönüllü olarak işten ayrılan çalışanlara şirketten “oldukça cömert bir ikramiye”nin de sözü de verildi.

“Gelecek adına belli bir düzen ve ayarlama girişiminde bulunmalıyız” diye devam eden Rice, “Şirkette belli yapısal değişimlere gideceğiz; şirketin belli kısımlarına yapılan yatırımı arttırırken diğer kısımlara yapılan bazı masraflarda azalmalar olacak” dedi.

Yapılacak değişimlerin duyurusu tam da Fox Yayıncılık’ın iddialı yapımı “Grease Live” müzikalinin 12 milyon seyirci izlenme rekoru kırmasının ertesi gününe denk geldi. Programın özellikle genç seyirciler tarafından izlendiği görüldü.

Ayrıca, Fox’ın dağıtımını üstlenmiş olduğu iki film, DreamWorks Animation’dan “Kung Fu Panda 3” ve “The Revenant”, geçen hafta sonu gişelerde en büyük hasılatı yakalamıştı.

20th Century Fox Filmed Entertainment Başkanı Jim Gianopulos da kendi çalışanlarına gönderdiği ayrı bir notta, “İçinde bulunduğumuz endüstrinin geçirmiş olduğu değişimin farkında olmalı ve kendimizi ona göre şekillendirmeliyiz ki bu yeni ortamda da başarımızın devam etmesini temin edebilelim” ifadelerini kullandı.

Gianopulos notuna “İşte bu niyetle halihazırdaki kurumsal yapımızı gözden geçiriyor ve devam edilebilir bir büyüme ve gelişme adına masraf daraltma adına potansiyel alanlara göz atıyoruz” diyerek devam etti.

Gelecek hafta, Fox çeyrek dönemlik mali sonuçlarını rapor edecek. Wall Street analizcileri Robert Murdoch’un şirketinden gelecek bu rakamları bekliyor. Geçen yıl rapor edilen Fox kazançları beklentilerin altında kalmıştı.

Gönüllü ayrılma tekliflerinin ilk olarak “görev sürelerini uzatmış” çalışanlardan başlanarak yapılacağını ifade eden Gianopulos, “Bu tekliflerle, söz konusu iş arkadaşlarımızın zamanında şirketimize yapmış oldukları katkıları takdir etmeyi hedefledik” dedi.

Rice, yazmış olduğu notta şu ifadeleri de paylaştı, “Şirketimiz açısından yapılması gereken budur, çünkü her ne kadar teknoloji yaşadığımız dünyayı çok hızlı bir değişimden geçirse de, üretmiş olduğumuz markalar ve içeriklere dair var olan açlık hiç bir zaman dinmeyecektir. Şu anda vereceğimiz doğru kararlar, şirketimizin uzun süreli bir gelişim ve başarı kaydedebilmesi adına bir çok yeni heyecan ve fırsat ortaya çıkaracaktır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.