“Fethullah Gülen’in kitaplarından etkilendim”

“Fethullah Gülen’in kitaplarından etkilendim”

Yeni albümünün tanıtım çalışmaları için Türkiye’de bulunan Sami Yusuf, aHaber’de yayınlanan Bi Sormak Lazım programına katıldı. Selin Ongun’un sorularını cevaplayan ünlü sanatçı,  bir çok konuda ilginç açıklamalarda bulundu.

 

Albümlerinin ilahi raflarına daha çok para kazanmak için konulmasından yakınan Sami Yusuf, “Ana akım başarıya ulaştım ancak ana akım bir şarkıcı değilim.” dedi. Müzik kariyerinin Yusuf İslam’la karşılaştırılmasını “saçma” olarak değerlendiren Yusuf, ‘yaşayan en etkili Müslümanlar’ listesinde saydığı Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kitaplarını okuduğunu ve etkilendiğini söyledi.

 

İşte o röportajdan satırbaşları:

 

BABAMLA DÜET YAPTIM

 

Babamla beraber çalıştık. Kendisi büyük bir müzik ustası. Hem şair hem de enstrümanlar çalıyor. Her çocuğun kahramanı babasıdır ama benim için bu onun da ötesinde. Objektif olarak bakacak olursam babam hem alçakgönüllü hem de yetenekli bir insan. Babama dedim ki, eğer sen şarkılarımdan birinde albümde olursan Kendimi çok mutlu hissedeceği dedim. Babam da beni kırmadı ve bu teklifi kabul etti. Benim için çok güzel bir çalışmaya Beraber imza attık.

 

MÜZİĞİ BİR DÖNEM BIRAKMAK İSTEDİM

 

12 yaşındayken aktif şekilde müzik dünyasının içindeydim. Yaklaşık 17-18 yaşındayken fark ettim ki bu sektörde olmak istemiyorum, çok sevmiyorum bu sektörü. Çok yüzeysel bir sektör olarak göründü gözüme. Benim açımdan baktığınızda, manevi bir yönü yoktu bunun, manevi bir eksiklik vardı bu sektörde. Ün vardı, şöhret vardı, ego vardı ve bunlar yüzeysel şeylerdi. Ben o sebeple hukuk çalışmak istedim. Müzik sektörünü bırakmak istedim.

 

MÜZİK SEKTÖRÜNDE AVUKATLARIN SÖZÜ GEÇİYOR

 

11 Eylül büyük bir felaketti, herkes için. Bazı politik etkiler oldu, ancak şu anda müzik büyük anlamda para işi olmuş durumda. Kayıt stüdyolarının para çalışmalarına dönmüş durumda. Burada Türk ya da başka şirketlere laf atmak istemiyorum. Ama böyle bir sıkıntı var. Burada hayranların değil avukatların sözü geçiyor. Eskiden böyle değildi belki de. Bu sebeple son 40 yıldır bence müzik sektörü genelde yüzeysel şeylerin etrafında döndü durdu, sanat üzerinde olmadı.

 

YUSUF İSLAM KARŞILAŞTIRMASI SAÇMA

 

Yusuf İslam’la beni karşılaştırmak biraz saçma geliyor. Bildiğiniz gibi o çok saygıdeğer, yaşı ilerlemiş bir sanatçı. O da çok iyi bir sanatçı. Ben belki onun kadar iyi değilim. Ben daha gencim, elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Büyüklerimize saygı duymak gerektiğini düşünüyorum. Kendisiyle arkadaşız, damadını tanıyorum, Dubai’de kendisiyle görüştüm.

 

İNGİLTERE VATANDAŞIYIM AMA İNGİLİZ DEĞİLİM

 

İngiltere çok güzel bir ülke, seviyorum, İngiltere’de büyüdüm caddelerini, mahallelerini biliyorum, araları dolaşmayı seviyorum. Oralarda hikayelerim var bir sürü hikayem var ancak ben İngiliz değilim ve olmak da istemiyorum. Ben İngiltere Devleti vatandaşıyım. Ben kendi kökenlerine sahip bir insanım. Buradaki sıkıntılardan birisi genç insanlar bence onlar geçmişleriyle kökleriyle ilgili bağlantılarını kaybetmiş durumdalar.

 

ALBÜMLERİM TÜRKİYE’DE İLAHİ RAFLARINDA

 

Benim şarkılarımı farklı raflara koyuyorlar. Hem ilahiler kısmına, hem manevi ve dünya müziği kısmına koyuyorlar. Aslında ilahi kısmına koymalarının sebebi daha çok para kazanmak. Hangi kısımda daha çok para geliyorsa o kısma koyuyorlar. İnsanlar bunu istedikleri gibi adlandırabilirler.

 

EN ETKİLİ MÜSLÜMAN LİSTEMDE BİR NUMARA HZ. MUHAMMED (SAV)

 

Benim için en etkili Müslüman listemde ilk beş sırada; şüphesiz bir numara HZ. Muhammed (SAV). Sonrasında kategoriler dersem Sahabeleri koyardım, sonra evliyaları koyardım. Sonra velileri koyardım Yunus Emrelerden Mevlanalardan bahsederdim. Sonrasındaysa, akıllı, bilge insanları o listeye hediye derdim. İslami dünya pek çok dahiler dünyaya hediye etti. Türkiye’de de var bunlardan. Tarihiniz var ve maalesef tüm geçmişiniz bilmiyorum. Ancak Mevlevi geleneğinin sahibi Mevlana bunlardan birisi. Yunus Emre akla gelen kişilerden birisi. Mevlana’nın fars dünyasında büyüdüğünü biliyoruz ancak onun Türkiye sevgisi çok büyüktü.

 

FETHULLAH GÜLEN’İN KİTAPLARINDAN ETKİLENDİM

 

Yunus Emre’den Mevlana’dan ve Sayın Fethullah Gülen’den nasıl bahsedersiniz diye bir soru soruldu bana. Üç kişi yan yanaydı. Şu an Türkiye’de hayatta olan ve oldukça önemli olan kişiler var ve bu insanların çok önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyebilirim. Fethullah Gülen şüphesiz onlardan birisi. Onun kitaplarını okudum. Kitaplarından etkilendim. Onun eğitim çalışmaları ve nesillere yaptığı çalışmaları biliyorum. Şu anda onun Mevlevi eğilimi oluğunu da düşünüyorum bir yandan.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/hudExClFou0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.