Double Falsehood Shakespeare’e aitmiş

Double Falsehood Shakespeare’e aitmiş

Yüzyıllarca Shakespeare oyunlarına öykünen “sahte” bir tiyatro oyunu olduğu zannedilen Double Falsehood adlı oyun, gerçekten Shakespeare’e ait çıktı.

1728’de Lewis Theobald tarafından yayınlanan oyunun, Shakespeare’in daha önce bir kütüphane yangınında kaybolan üç orijinal Shakespeare el yazmasından uyarlandığı sanılıyordu.

Yaklaşık 300 yıllık bir muammadan sonra, Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar, Double Falsehood’un gerçekten orijinal Shakespeare çalışması olduğu sonucuna vardı.

Psikoloji teorisi ve yazı analizi yapan bir yazılım ile birlikte araştırılan metin, oyunun ve kullandığı dilin, tipik Shakespeare özellikleri taşıdığını tespit etti.

Araştırma sonucunda, söz konusu tiyatro oyunu metnindeki 33 oyunun bizzat Shakespeare’e ait olduğu kesinleşirken, 12 oyunun Theobald tarafından, dokuzunun da Shakespeare’in meslektaşı John Fletcher tarafından yazıldığı anlaşıldı. Teksas Üniversitesi’nin Shakespeare üzerine yaptığı söz konusu bilimsel araştırma, Psychological Science dergisinde yayınlandı.

Distressed Lovers adıyla da bilinen Double Falsehood, 1612’de Cervantes’in Don Kişot romanını ilk kez İngilizce’ye çeviren Thomas Shelton’ın romanındaki Cardenio bölümünden uyarlanarak yazıldı. Ancak bu metin, Shakespeare’in ilk el yazmaları (First Folio) arasında yoktu.

Bu yüzden on sekizinci yüzyıl şairlerinden Alexander Pope, Lewis Theobald tarafından yayınlanan eserin, Shakespeare’in orijinal metni olduğuna ilişkin iddialarına en yüksek sesle karşı çıkan isim oldu ve böylece Pope’un eser üzerine koyduğu “sahte” yargısı geçerli kaldı.

Ancak yirminci yüzyılın ikinci yarısında, Theobald’ın iddialarının yeterince araştırılmadığı kanısı hâkim olmaya başladı. Nihayet 2010’da Nottingham Üniversitesi’nden Profesör Brean Hammond tarafından yayınlanan bir bilimsel araştırma, söz konusu oyunun Shakespeare ile meslektaşı John Fletcher’ın işbirliğiyle yazıldığını gündeme getirince, bu eski tartışma, yeniden alevlendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.