Doğançay’ın objektifinden New York Istanbul’da

Doğançay’ın objektifinden New York Istanbul’da

Dogancay Museum - exhibition - Ironworkers 1Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sanatçılarından olan merhum Burhan Doğançay’ın, ilk kez sergilenecek fotoğrafları Türk Ekonomi Bankası (TEB) sponsorluğunda sanatseverlerle buluşuyor. Doğançay’ın objektifine yansıyan eserlerin yer aldığı sergiye, ülkemizin ilk Çağdaş Sanat Müzesi olan Doğançay Müzesi, onuncu yıldönümünde ev sahipliği yapıyor.

İnsanın izini, kentin duvarlarından başlayarak süren sanatçının objektifinden…

Kent duvarlarını ait olduğu ülke, şehir, mahalle ve sokağın sosyo ekonomik yüzü ve toplumun aynası olarak gören Doğançay’ın fotoğraf karelerinde New York’tan Togo’ya dünyanın dört bir yanından izler bulunuyor.

Brooklyn Köprüsü’nün 1986-1987 yıllarındaki ilk büyük bakımı sırasında köprünün üzerine çıkmasına izin verilen tek sanatçı olan Doğançay’ın çektiği çok özel New York fotoğrafları, serginin en değerli parçalarından sayılıyor. Sanatçının New York’un ‘gökyüzünün kovboyları’ olarak bilinen ‘ironworker’larıyla birlikte geçirdiği tehlikeli anlarının fotoğraflarının da yer aldığı sergide, Doğançay’ın gözünden kentlerin ve insanların sosyal ve psikolojik izleri sürülüyor.

Burhan Doğançay’ın 85. doğum yıldönümü ve Doğançay Müzesi’nin 10. yılını kutlamak için düzenlenen sergide Doğançay’a ait 100’e yakın fotoğraf yer alıyor. Burhan Doğançay’ın farklı coğrafyalardan tanıklık ettiği ve sanat yaşamında izleri olan anları yansıtan sergi, 07 Haziran 2015 tarihine kadar her gün, Doğançay Müzesi’inde, 10:00 – 18:00 arası görülebilir.

b 18.tif

Burhan Doğançay Hakkında

Dünyanın en önemli 70 müzesinin daimi koleksiyonunda eserleri bulunan Burhan Doğançay, 11 Eylül 1929 tarihinde İstanbul’da doğdu. Doğançay, 1950 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra; 1950 ile 1955 yılları arasında Fransa’daki Académie de la Grande Chaumière’de sanat kurslarına katıldı. Bu dönemde düzenli olarak resim yapan ve Ankara, Sanatseverler Kulübü’nde babası Adil Doğançay ile ortak sergiler açan Burhan Doğançay, diplomatik hizmet için 1962’de New York’a tayin edildi. 1964’ten itibaren kendini tamamen sanata veren Doğançay, 1970’li yıllarda fotoğrafçılığa başladı. Yaklaşık elli yıllık bir dönemde yüzden fazla ülkeye yaptığı seyahatlerde şehir duvarlarını fotoğrafladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ve Madalyası, Ankara Hacettepe Üniversitesi ‘’Sanatta Onursal Doktora’’ Belgesi ve Art Forum Ankara Plastik Sanat Fuarı ‘’Sanat Onur Ödülü’’ gibi değerli ödüllere layık görülen Doğançay, New York Kenti Takdir Belgesi ve Rusya Kültür Bakanlığı Takdir Madalyası gibi uluslararası ödüller de aldı. Zamanın akışının belgeleri olan, sosyal, siyasal ve ekonomik değişimleri yansıtan, aynı zamanda doğa güçlerinin saldırılarına ve insanların bıraktıkları izlere tanıklık eden bu fotoğraflar, Doğançay’a göre insan deneyiminin anıtı ve zamanımızın bir arşivi niteliğindedir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.