Divânü Lügati’t-Türk, UNESCO gündeminde

Divânü Lügati’t-Türk, UNESCO gündeminde

Kaşgarlı Mahmud’un kaleme aldığı Türk edebiyatının temel eserlerinden Divânü Lügati’t-Türk’ün UNESCO Dünya Belleği’ne alınması için başvurular tamamlandı.

Bundan yaklaşık yüz yıl önce kültür adamı Ali Emiri’nin bir sahafta bulup 33 liraya alarak Türk kültür hayatına kazandırdığı ve şimdilerde Fatih’teki Millet Yazma Eser Kütüphanesi’nde bulunan Kâşgarlı Mahmud’un 1072-74 yıllarında hazırladığı Türkçenin en eski sözlüğünün günümüze ulaşan tek nüshası, bulunuşunun yüzüncü yılında UNESCO koruması altına alınmış olacak. Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı, üzerinde yaklaşık beş yıldır çalışılan konuyla ilgili gerekli başvuru evraklarının bu hafta gönderildiği müjdesini verdi.

Fatih Millet Kütüphanesi’nde “Yazma Eserlerde Padişah Divanları ve Cönkler” sergisinin açılışında konuşan Gençboyacı, Divânü Lügati’t-Türk’ün tekrar sergiye çıkarıldığını ve padişah divanları ile birlikte ziyaret edilebileceğini söyledi. Sergide Fatih Sultan Mehmed (Avnî), Kanuni Sultan Süleyman (Muhibbî), Sultan II. Bayezid, Cem Sultan ve Yavuz Sultan Selim’in önemli hattatlarca istinsah edilmiş elyazması şiirleri görülebileceği gibi, cönkler de ziyaretçileri bekliyor.

Divânü Lügati’t-Türk’ü, Türk kültür tarihine kazandırmasının yanı sıra Fatih Sultan Mehmet’in şiirlerini tam iki kez kendi eliyle istinsah eden Ali Emiri’nin el yazısı da serginin dikkat çekici parçalarından. Avnî mahlasıyla şiirler yazan padişah Fatih Sultan Mehmed’in şiirlerini 1914 yılından önce salis hattıyla iki deftere yazan Ali Emiri, aynı zamanda tezkireciliğiyle de tanınan biriydi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.