Dışı seni, içi beni yakar

Dışı seni, içi beni yakar

Amerikan taşrasında geçen bir çaresizlik öyküsü anlatan ‘Kardeşim İçin’, güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor.

Küçük bir kasabada yaşayan Russell ve Rodney kardeşlerden biri Irak Savaşı’ndan yeni gelmiş ve işsizdir, diğeri ise tıpkı babaları gibi, kasabalının tek geçim kaynağı olan çelik fabrikasında çalışmaktadır. Russell, ölümcül bir trafik kazasına sebebiyet verince beş yıl hapse girer. Bu süre zarfında Rodney, geçimini sağlamak için sokak dövüşlerine katılır. Russell hapisten çıkınca yine fabrikaya girer, ancak Rodney, babası gibi olmak istemez, yeni bir hayat peşindedir. Bir gün, Rodney ortadan kaybolunca Russell olayın izini sürer.

‘Kardeşim İçin’, Michael Cimino’nun yönettiği ‘Deer Hunter’ (1978) filmiyle uzaktan akraba. Russell ve Rodney, ‘Deer Hunter’ın baş karakterlerinin bugüne taşınmış hali. Yine bir çelik fabrikasında çalışmaya yazgılı insanlar, taşradaki çıkışsızlık, geyik avına giden adamlar ve savaş sonrası hayata tutunmaya çalışan karakterler… Film, ABD’de 40 yılda bazı insanlar için değişen bir şey olmadığını gösteriyor. ‘Kardeşim İçin’ ‘Deer Hunter’dan farklı olarak, savaşa değil, sonrasındaki tutunma hikâyesine odaklanıyor ve ana çatıya bir suç öyküsü ekliyor.

Scott Cooper, atmosfer oluşturmada sınıfı geçse de senaryoda sıkıntılar yaşıyor. Özellikle, iki kardeşin bağlılığını çizerken geçmişe ait bir video çekiminden başka bir şey ortaya koymaması bu konuda inandırıcılık sorununa yol açıyor. Taşradaki çıkışsızlık ve nesilden nesile aktarılan yazgı gibi meselelerden uzaklaşarak filmin finalini bir intikam öyküsüyle yapması filmi zayıflatan unsurlardan. Her ne kadar Russell’ı kendi adaletini sağlamaya iten sebepler ile çıkışsızlık ve adaletsizlik duygusu bağlantılı olsa da filmin bu bağı gerçekçi bir dille kurduğunu söyleyemeyiz. Yönetmen ve senaryo kaynaklı bazı yetersizlikleri olsa da oyuncu performansları, Amerikan taşrası hakkında söyledikleri ve ‘Deer Hunter’ı hatırlatan atmosferiyle kayda değer bir film ‘Kardeşim İçin’.

Yönetmen: Scott Cooper
Oyuncular: Christian Bale, Woody Harrelson, Casey Affleck

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.