Çin’den tek isteği pasaportu

Çin’den tek isteği pasaportu

Çin’in dünyaca tanınan çağdaş sanatçısı Ai Weiwei, 2016’da İngiltere’de şu ana dek gerçekleşecek olan en büyük sergisini açmaya hazırlanıyor. Londra merkezli Royal Academy of Arts’da düzenlecek sergiyle ilgili tek sıkıntı; ünlü sanatçının ülkesinden çıkamıyor olması.

Aktivist kimliğiyle tanınan Ai Weiwei, ülkesinde yaşanan demokrasi ve insan hakları ihlâlelerine karşı, sık sık eleştirilerde bulunuyor. Çin hükümetiyse, 2011’de sanatçının pasaportuna el koyarak, yurtdışında sergi düzenlemesine engel oluyordu.

Geçen yıl katılması beklenen Venedik Bienali’ne, annesini göndermek zorunda kalan sanatçı, pasaportunun kendisine yakında verileceğine inandığını açıkladı.

Konuyla ilgili konuşan Royal Academy of Arts yöneticisi Tim Marlow, sanatçının ülkesinden çıkış yapamaması üzerine Pekin’e uçmuş ve düzenleyecekleri serginin organizasyonu hakkında fikir alışverişinde bulunmuştu. “Hâlâ pasaportumu neden aldıklarını ve vermediklerini bir türlü anlayamıyorum” açıklamasını yapan Marlow, ünlü sanatçıyla Skype üzerinden iletişim kurmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Ai Weiwei, 2011’de tutuklandığında, hüküm giymemesine rağmen 81 gün boyunca nezarethane de tutulmuş, olayın yankıları tüm dünyaya yayılmış ve başta Tate Modern Müzesi olmak üzere birçok topluluk sanatçının serbest bırakılması için gösteriler düzenlemişti. Çin ise, gelen tepkiler üzerine Weiwei’yi serbest bırakmış fakat pasaportuna el koymuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.