Çin’de büyük sahtekarık

Çin’de büyük sahtekarık

Çin’de Guangzhou Güzel Sanatlar Akademisi’nin kütüphanecisinin, kütüphanede saklanan Çinli ressamlara ait 143 paha biçilmez eseri, sahteleriyle değiştirip, çaldığı ortaya çıktı.

Kütüphaneden çalınan eserlerin toplam değerinin 3.5 milyon pound’u bulduğu sanılıyor.

57 yaşındaki Çinli kütüphaneci Xiao Yuan, ünlü Çinli sanatçıların 17’inci ve 20’inci yüzyıl arasında yaptığı suluboya manzara resimleri ve kaligrafik el yazmalarının son derece başarılı replikalarını (taklitlerini) yaparak, 2004 ile 2006 yılları arasında, zimmetine geçirdi.

Yuan’ın bu şekilde çaldığı 143 sanat eserinden 125’i, 2011’e kadar müzayedelerde, satıldı. Polis, Xiao Yuan’ın apartman dairesinde 34 milyon Yuan (3.5 milyon pound) yığılı halde bulurken, evinde daha satılamamış diğer eserleri de ele geçirdi.

Guangzhou Halk Mahkemesi’nde yargılanan Xiao Yuan, “Sanki başka biri, resimlerimle yer değiştirmiş gibiydi. O resimlerin son derece berbat olduğunu fark ettim ve onları değiştirdim” diyerek kendini savunmaya çalıştı.

Kamu malını zimmete geçirmekle suçlanan kütüphaneci, “Bu sahtekârlık her yerde almış, yürümüş. Bütün öğrenci ve profesörler, bunu yapıyor” dedi. Yuan’ın çaldığı 125 eserin satışının, 2004 ile 2011 yılları arasında, China Guardian Auctions müzayede evinin Guangzhou şubesinde gerçekleştiği bildiriliyor.

Satılamayan 18 eserin ise koleksiyonun en değerli parçaları olduğu ve toplam değerinin 70 milyon yuan (7.2 milyon pound) olduğu tahmin ediliyor. Akademi kütüphanesinde 2003’de çalışmaya başlayan Yuan, resimler ve kaligrafik el yazmalarının dijital ortama aktarılmasından sorumluydu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.