Çin’de ‘’2013 Türk Kültür Yılı’’ resmen başladı

Çin’de ‘’2013 Türk Kültür Yılı’’ resmen başladı

Çin’de ‘’2013 Türk Kültür Yılı’’ başkent Pekin’de düzenlenen galayla resmen başladı.


Poly Theatre’da yapılan galaya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Çin Kültür Bakanı Cai Wu ile birlikte çok sayıda Türk, Çinli ve yabancı davetli katıldı. Bakan Çelik açılışta yaptığı konuşmada, “Bu kültür yılının, halklarımızın el ele geleceğe yürümesi için bir başlangıç olmasını diliyor ve Sayın Çin Kültür Bakanı başta olmak üzere Çin devletine teşekkürlerimi sunuyorum.’’ dedi.


Devlet opera ve balesi sanatçıların sunduğu galada birbirinden farklı Türk ve Çin kültürlerine ait sunumlar yapıldı. Aşık Veysel’den Mevlana’ya, Köroğlu’ndan Yunus Emre’ye kadar değişik Türk kültürlerini yansıtan müzikli ve danslı sunumlar oldukça başarılı bulundu. Türkçe ve Çince atasözleri ve özdeyişler, ekrandan yansıtıldı.


Özellikle bir semazenin Çinli taijichuan (gölge boksu) ustasıyla birlikte yaptığı gösteri büyük alkış aldı.


Programın ardından Türk sanatçılar alkışlanırken, Bakan Çelik ve beraberindeki milletvekilleri sanatçıların soyunma odalarına giderek kendilerini kutladı.


Programın ardından Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan Bakan Çelik, her şeyin mükemmel olduğunu söyledi. “Beyhan Hanım’ın (Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy) bu projeyi yaparken bütün ülkelere uygulayacağını söylediğini” anlatan Çelik, ‘’Bunu birkaç ülke için de yapacağız. Ancak zamanlamasını, finansmanını önceden ayarlayacağız. Beyham Hanım’ın daha rahat çalışmasını sağlayacağız. Yeter ki Beyhan Hanım proje üretsin. Bu kadar kaynakla, bu kadar kısa zamanda muhteşem şeyler çıkardılar. Çinli dostlarımız da beğendi. Hepsini tebrik ediyoruz.’’ dedi.


Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy ise “Çok az imkânla çalıştık. Hoş alıştığımız dışında çok daha büyük bütçeydi ama genede proje çok büyüktü. Fakat bu tabi bir ekip işi. Ekip olmadan hiçbir şey olmuyor. 140 kişilik ekibimizle geldik. Bunun dışında Ankara ve İstanbul’da da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde de bunun organizasyonunda çalışan daha büyük geniş bir ekip vardı. Herkesin emeğine yüreğine sağlık. Çok güzel çalıştılar. Çok profesyonel iş çıkardılar.’’ diye konuştu.


Çinlilerin tepkisinin nasıl olduğu sorusuna da Murphy, ‘’Çok güzeldi. Çince konusunda endişelerimiz vardı. Türkiye’de Çince bilen bulmak çok zor. Lehçeler farklı. Tercümelerde Çinceyi birkaç kez kontrol etmek zorunda kaldık. Çünkü bir takım şiirler var. Atasözleri, özdeyişler falan ekrandan geçiyor. Onların tercümesinde zorlandık ama her şey sonunda çözüldü ve iyi oldu.’’ dedi.


Sanatçılar da heyecanlandıklarını ve keyif aldıklarını belirterek, programın oldukça başarılı olduğunu ifade etti.

Ma Jun isimli Çinli, gala gecesinin çok renkli ve muhteşem olduğunu söyledi. Bu tür kültür faaliyetlerin daha fazla yapılmasını arzu ettiğini dile getiren Ma, bu yılki kültür yılı organizasyonun iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmesini ümit ettiğini kaydetti.


Türk müzik ve dans figürlerini çok beğendiğini aktaran Xü Rongyi isimli Çinli bayan ise, gerçekleştirilen gala gecesini beğendiğini ifade etti.


Bakan Çelik, gala öncesi davetlilere bir resepsiyon verdi ve kültür yılı açılış panosunu imzaladı.


Öte yandan tiyatro binasının dışındaki dev ekrandan da Türkiye’nin tanıtım filmi gösterildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.