Chantal Akerman 66 yaşında hayatını kaybetti

Chantal Akerman 66 yaşında hayatını kaybetti

66 yaşında hayatını kaybeden Belçikalı feminist yönetmen Chantal Akerman, sinemaya bakışını “İnsanlar benim feminist bir yönetmen olduğumu söylediklerinde, onlara bir kadın olduğumu ve aynı zamanda filmler yaptığımı söylüyorum” sözleriyle dile getirmişti.

Akerman, Auschwitz kampından sağ kalan annesini konu edindiği ‘No Home Movie’ belgesiyle Locarno Film Festivali’ndeki gösteriminden bir ay sonra, 5 Ekim günü hayatını kaybetti. Chantal Akerman, bir mutfağı mercek altına aldığı ilk kısa filmi ‘Saute ma ville’den itibaren sinemaya yeni bir bakış açısı getirmişti.

Radikal’in haberine göre, Akerman 1975 tarihli ‘Jeanne Dielman 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ adlı filmle büyük ses getirdi. Le Monde gazetesi film için “Sinema tarihinin ilk kadın başyapıtı” nitelemesini yapmıştı.

Chantal Akerman bir aşkın saplantıya dönüşmesini huzursuz bir dille anlatan Marcel Proust uyarlaması ‘Tutsak Kadın’, cinselliği bir kara mizah malzemesine dönüştüren ‘Yarın Taşınıyoruz’ ve başrollerinde Juliette Binoche ile William Hurt’ün oynadığı ‘New York’ta Bir Çılgın’ (Un divan à New York) gibi filmlerle sinema dünyasının önemli yönetmenleri arasında yerini aldı.

Polonyalı Yahudi bir anne ve babadan Brüksel’de doğan Chantal Akerman, ailesinin büyük kısmını Auschwitz Toplama Kampı’ndan kaybetti. İlk filmini 1968’de 18 yaşındayken çekti.

70’li yıllarda yaptığı kadın temalı filmleriyle pek çok Avrupalı kadın yönetmeni etkiledi. Deneysel ve minimalist tarzdaki filmlerinde kadına dair konuşulmayanları çarpıcı bir dille anlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.