Booker ödülünü kazanmanın yolları

Booker ödülünü kazanmanın yolları

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden The Man Booker’ı kazananlara bakıldığı zaman ortaya kimi ortak noktalar çıkıyor. İşte ödülü kazanmanın yolları.

İngiliz dili üzerine verilen edebiyat ödülü The Man Booker’ın uzun listesi geçtiğimiz günlerde açıklandı. 1969 yılından beri ödülü kazanan her bir yazar hakkındaki bilgileri inceleyince ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl 28 yaşındaki Eleanor Catton, Man Booker tarihinde ödülü kazanan en genç yazar olmuştu. Peki ya diğerleri?

1. Eğer gençseniz, biraz bekleyin
Şimdiye kadar 44 Booker ödülü verildi. Catton yalnızca kazananların en genci değildi. Aynı zamanda yaş ortalamasının yarısının biraz üstündeydi; 48,8. 1980 yılında ödülü kazanan en yaşlı yazar William Golding 69 yaşındaydı.

2. 374 sayfa yazın
Catton aynı zamanda kitabının sayfa sayısıyla da dikkatleri üzerine çekti. Tabii ki uzunluk her şey demek değildir. Ama ortalamaya bakacak olursak, 374 sayfa civarında yazmak en garantisi.

3. Kısa bir başlık seçin
Kazanan kitaplar genellikle üç kelimeden ve 15,4 (boşluklu) karakterden oluşuyorlardı. Catton’ın kitabı The Luminaires gibi “the” takısı fena bir fikir değil. Ödülü kazanan kitaplardan 20’si aynı şekilde başlıyordu.

4. Özel eğitim şart
Son zamanlarda Britanya’da öğrencilerin yüzde 7’si özel okullara gidiyor. Booker ödülünü kazananlar arasında özel eğitim alanların ortalaması ise yüzde 61.

5. Mümkünse Oxford’da okuyun
Kazanan her beş yazardan biri Oxford mezunu, yarısı da Britanya’da eğitim almış. Yine de bazen sürprizler olmuyor değil; James Strathclyde Üniversitesi’ndeki eğitimini bitirememişti örneğin. Nadine Gordimer ve Peter Carey okullarını yarıda bırakırken üç Booker kazananı ise lise mezunuydu.

6. Erkek olun
44 kazananın 30’u erkekti. Aslında 1969 ile 1991 yılları arasında bu ödülü kazanan kadın sayısı daha fazlaydı.

7. Biraz ölüm, biraz da aşk
Yapılan bir araştırma gösteriyor ki “ölüm” her kitapta mutlaka bulunan bir tema. “Aşk” ise yalnızca altısında var. Yolsuzluk ve hırsızlık konuları beş kez ele alınmış.

8. İsminizi basit tutun
Yalnızca altı yazar isimlerinde baş harflerini kullanmış: PH Newby, VS Naipaul, JG Farrell, JM Coetzee, AS Byatt and DBC Pierre. Diğerleri ise basit bir isim-soyisim kombinasyonunu kullanmış.

9. Daha çok yayımlanın
Yalnızca dört yazar ilk kitaplarında Booker ödülünü kazandı. Geri kalanları genellikle yedinci kitaplarından sonra ödüle sahip oldular. Eğer yayımcılar arasında seçim yapma şansınız varsa Jonathan Cape’e gidin. Kazanan 48 kitaptan sekizi onlara ait.

10. Şimdi de parayı bekleyin
Ödül kazanan kitapların satışlarında ortalama yüzde 10,6 artış gözlemleniyor. Yine de satışta ödülden önceki duruşunuzun da önemi var. Örneğin Hilary Mantel’in Kurtlar Hanedanı’nın satışları yalnızca yüzde 5 artarken, Howard Jacobson’ın The Finkler Question’ı yüzde 19’luk patlama yaşadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.