Bob Dylan’a Hırvatlar’dan ‘Ku Klux Klan’ davası

Bob Dylan’a Hırvatlar’dan ‘Ku Klux Klan’ davası

Dünyaca ünlü Amerikalı müzisyen Bob Dylan Fransa’da mahkemelik oldu. Dylan müzik dergisi Rolling Stone’un Fransa’da yayımlanan sayısına 2012 ekim ayında verdiği röportajda, Hırvatları ABD’deki ırkçı Ku Klux Klan hareketi ve Nazilerle aynı kefeye koymuş, bunun üzerine Fransa Hırvat Konseyi tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

 

Fransa Hırvat Konseyi’nin suç duyurusunun ardından Dylan’a karşı soruşturma açıldığı, pazartesi günü kamuoyuna yansıdı. 72 yaşındaki ünlü şarkıcının kasım ayı ortasında Paris’te ifade verdiği, ardından hakkında soruşturma açıldığı bildirildi.

 

Fransa Hırvat Konseyi’nin avukatı İvan Yurasinoviç salı günü yaptığı açıklamada, Dylan’ın özür dilemesi durumunda özrü kabul etmeye hazır olduklarını belirterek, “Özür dilemesini umut ediyoruz. Birşeyi telafi için özür dilemek, mahkemenin vereceği mahkumiyet kararından daha iyidir” şeklinde konuştu. Yurasinoviç, özrün kamuoyu önünde dilenmesi gerektiğini de vurguladı.

 

Dylan müzik dergisi Rolling Stone’a verdiği röportajda ABD’deki ırkçılık sorunundan bahsetmiş ve “Eğer sülalenizde bir köle sahibi ya da Ku Klux Klan mensubu varsa, siyahlar bunu bugün bile hissedebilir. Aynı Yahudilerin Nazi, Sırpların da Hırvat kokusunu alması gibi” ifadesini kullanmıştı.

 

İkinci Dünya Savaşı’nda Hırvatistan’da iktidarda bulunan faşist Ustaşa rejimi Nazilerle ittifak kurmuş, yüz binlerce Sırp, Yahudi, Sinti ve Roma toplama kamplarında öldürülmüştü. Sırplar ve Hırvatlar, Hırvatistan’ın 1991’de Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayan dağılma sürecinde de birbirleriyle savaşmış, savaşta 20 bin kişi hayatını kaybetmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.