‘BDT 2012 kültür başkenti’ neresi oldu?

‘BDT 2012 kültür başkenti’ neresi oldu?

Türkmenistan’ın bir dönem Büyük Selçuklu’nun başkentliğini yapan tarihi Merv kenti, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) 2012 yılı Kültür Başkenti ilan edildi.
    
Şimdiki ismi Mari olan tarihi kentin 2012 yılı Kültür Başkenti ilan edilmesi dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere Türkmenistan Kültür Bakanı Gunça Mammedova ve BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
    
Törenlere kutlama mesajı gönderen Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, tarihi Merv kentinin geçmişte pek çok medeniyete evsahipliği yaptığını ve dünya ilmine katkı sağlayan alimler yetiştirdiğini kaydetti. Merv’in ”2012 yılı kültür başkenti” ilan edilmesinin BDT ülkeleri arasında yakınlaşmaya ve işbirliklerinin artmasına vesile olacağını vurgulayan Berdimuhamedov, bunun ülkeler arasındaki kardeşliğin pekiştirilmesine de katkı sağlayacağını belirtti.
    
Törende konuşan Lebedev ise, Merv kentinin kültür başkenti ilan edilmesinin ülkeler arası kültürel işbirliğinin artmasına neden olacağını belirterek, Bakan Mammedova’ya Merv’in Kültür Başkenti ilan edilmesine ilişkin sertifikayı teslim etti. Daha sonra konuklar, tarihi Merv kentini, şehirdeki kütüphane ve müzeyi ziyaret etti.
    
Merv’in kültür başkenti ilan edilmesiyle, kentte 2012 yılında pek çok uluslararası etkinlik, festival ve konferansın düzenlenmesi öngörülüyor. Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip olan kentte halen pek çok tarihi anıt, kale ve kütüphane bulunuyor.
    
Bir dönem Büyük Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapan Türkmenistan’ın antik Merv kenti, Türk tarihinin ünlü hükümdarları Alp Arslan, Melik Şah, Sultan Sencer gibi sultanların da yaşadıkları şehir. Selçuklu Hükümdarı Sultan Alp Arslan’ın mezarının antik Merv kenti sınırları içerisinde yer aldığı tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.