Başkan Obama’nın tablosunu yetiştirmek için 3 gün atölyede sabahladı

Başkan Obama’nın tablosunu yetiştirmek için 3 gün atölyede sabahladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray’daki buluşmada Başkan Barack Obama’ya bir tablo hediye etti. Tablo, Celî Sülüs tarzıyla ‘Hüseyin Barak Obama’ yazılmış bir hat eseri ve çevresi tezhip ile süslü. Eserin hattını Mustafa Cemil Efe (34) yazmış. Tablonun hazırlanıp Başbakan Erdoğan’a ulaştırılmasını ise hat koleksiyoneri Mehmet Çebi sağlamış.

 

01bho1Eserin hattatı Mustafa Cemil Efe, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü mezunu. Efe, hat yazısını yetiştirmek için üç gece atölyede sabahladığını belirtti. İki liderin önünde poz verdiği eseri görünce çok mutlu olduğunu belirten Efe, “Hocam Prof. Dr. Fevzi Günüç, 10 gün önce vefat etti. Keşke o da görseydi.” dedi.

 

Hattın yazım aşaması, tashih edilmesi ve yerine oturtulmasının takriben 2 hafta sürdüğünü belirten Efe, “Eseri hazırlarken 3 gece atölyede yattım, eve gitmedim. Celi Sülüs yazı stilinde hazırladım. Celi Sülüs (teşbihte hata olmasın) albenisi yüksek olan bir yazı stili. İhtişam içerir, görselliği yüksektir. Bu sebeple tercih ettim. 9 milimlik bir kalem kullandım. Eseri, Başbakan Erdoğan ABD’ye gitmeden 5 gün önce teslim ettim.” diye konuştu.

 

Yazının serüveni hakkında da bilgi veren Efe, “Tabloda ‘Barak Hüseyin Obama’ yazıyor. Hüseyin yazısını özellikle üst tarafa getirdim. ‘Barak’ yazarken kaf ile mi kef ile mi yazayım diye tereddüt ettim. Ürdün’de Arap dili ve edebiyatı bölümünden mezun teyzemin oğlu Sadık İşbilir’den destek aldım ve kef ile yazdım.” şeklinde bilgi verdi.

 

“Keşke hocam da görseydi.”

 

Ankara İmam Hatip Lisesi mezunu Mustafa Cemil Efe, Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okurken aynı zamanda on gün önce rahmetli olan Prof. Dr. Fevzi Günüç’ten 5 yıl hat dersi almış. İcazetnamesini aldıktan sonra yaklaşık 11 yıldır hat sanatını icra eden Efe, İstanbul’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmış. 3 yıldır Üsküdar’da kendi atölyesinde çalışmalarını devam ettiriyor.

 

İki liderin eserinin önünde poz verdiğini görünce çok sevindiğini belirten Efe, “Allah’ın lütfuyla yazmak bize nasip oldu. 10 gün önce vefat eden hocam Prof. Dr. Fevzi Günüç’ün de görmesini isterdim.” diye ekledi.

 

Hat tablosunu Başbakan Erdoğan’a ulaştıran koleksiyoner Mehmet Çebi, Başbakan Erdoğan’ın danışmanlarıyla istişare ederek Başkan Obama’ya götüreceği hediyeyi belirlediklerini anlattı. Çebi, 8 ayda hazırlanmış bir tezhip üzerine hattat Mustafa Cemil Efe’nin çalışmasının yerleştirildiğini ve tabloyu Başbakan Erdoğan’ın beğendiğini ifade etti. Çebi, Başbakan Erdoğan’ın daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tezhipli tuğra hattı hediye ettiğini hatırlattı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.