Bangladeşli yazarlara yönelik şiddete karşı PEN’den kampanya

Bangladeşli yazarlara yönelik şiddete karşı PEN’den kampanya

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, Bangladeş’de önceki gün, bu yıl içinde öldürülen üçüncü yazar olan Ananta Bijoy Das ve diğerlerine yapılan saldırılara karşı kınamada bulundu.

PEN, Bangladeş Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ına açık mektup yazarak yazarların uğradığı şiddetin sona erdirilmesinin yanısıra mektubun ve kampanyanın sosyal medyada yayılmasını da istedi.

Laik görüşleriyle tanınan yazar, editör ve blogger Ananta Bijoy Das, 12 Mayıs’ta Sylhet şehrinde radikal bir grubun saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Das, 2013’ten beri saldırıya uğrayarak öldürülen altıncı yazar oldu. Buna karşılık, tutuklanan birkaç kişi dışında bu cinayetlerin sorumluları yakalanamadı.

PEN International, tek “suçları” barışçıl görüşlerini ifade etmek olan Bangladeşli yazar ve gazetecilere uygulanan şiddetin sona erdirilmesi ve faillerin bir an önce bulunup, adalet önüne çıkarılması için Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid Bangabhaban ile Sheikh Hasina Old Sangsad Bhaban’a açık mektup kaleme aldı.

Mektupta, Das’ın birçok kez ölüm tehdidi aldığı ve radikal silahlı grup Ansarullah Bangla Timi’nin (veya Ansar Bangla-7) ölüm listesinde olduğu ve bunun Bangladeş medyasında yayınlandığı hatırlatıldı.

Açık mektupta ayrıca Das’ın 20 Mart’ta PEN İsveç’e gönderdiği bir e-postayı da paylaştı. Das, acil yardım talep ettiği e-postasında şöyle diyor:

“Ölüm listesinin medyada yayınlanmasından sonra cep ve ev telefonlarımdan arayan kimliği belirsiz kişilerden, bana ve aileme yönelik sayısız ölüm tehdidi aldım. Bu yüzden evimden uzakta, yeraltındaki bir sığınakta yaşamak zorundayım. Burada yaşamak çok zor. Evimde ya da sokakta öldürülmek istemiyorum ancak en çok ailemin hayatından endişeliyim. Henüz çok fazla bir şey yapamamış olsak da yaşamamız gerekiyor.”

LAİK DURUŞU ÖDÜL GETİRMİŞTİ

Mektupta, Ansarullah Bangla Timi’nin, içlerinde Şubat’ta öldürülen Bijoy Das’ın yakın arkadaşı Avijit Roy ile Mart’ta öldürülen Washiqur Rahman’ın da olduğu, 2013-2015 arasındaki altı yazarın katledilmesinden sorumlu olduğu ifade edildi.

Mektupta ayrıca İsveç PEN’inin Das’ı Nisan ayında İsveç’e davet ettiği ancak Dakka’daki İsveç büyükelçiliğinin, 22 Nisan’da Das’ın vize başvurusunu reddettiğine de işaret edildi.

Mektupta, son olarak Das’ın Jukti dergisi editörü olduğu, Sylhet şehrindeki bilim ve akıl kulübünün başkanlığını yaptığı, laik ve insani ideallerin yayılmasından dolayı gösterdiği cesaretten için 2006’da Mukto-mona Akılcılık Ödülü’nü kazandığı belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.