Bakan Ömer Çelik: Metropolitan Müzesi’nden eser talep etmedik

Bakan Ömer Çelik: Metropolitan Müzesi’nden eser talep etmedik

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki  “Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma” konulu toplantıya katılmak üzere New York’ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dünyaca ünlü Metropolitan Müze’sini gezdi.

Müze çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, Metropolitan Müzesi’nden geri talepte bulundukları herhangi bir eserin olmadığını söyledi. Çelik, izinsiz olarak kaçırılmış eserleri geri talep ettiklerini ancak Metropolitan Müzesi ile bu tarz bir sorunları olmadıklarını belirtti. Çelik “Genel olarak ABD’deki kurumlarla işbirliğimiz çok iyi. Bazı başka ülkelerle sorunlar çıkabiliyor. Ama ABD’deki dostlarımız her zaman yapıcı yaklaşıyorlar. Hem insanlık mirasına ait eserlerin hem islam dünyasına ait eserlerin bu kadar güzel şekilde korunmasından ve sergilenmesinden büyük bir memnüniyet duyduk.” dedi. Bakan Çelik, büyük müzelerin yapılması ile ilgili çeşitli gözlemlerde ve fikir alışverişlerinde bulunduklarını belirtti. Geçtiğimiz günlerde (bir yıl önce)  İngiliz Guardian Gazetesi, Türkiye’nin Metropolitan Müzesi’ndeki bazı eserleri geri istediğini yazmıştı.

UNESCO’YA SURİYE’DEKİ KAÇAKÇILIK KONUSUNDA HASSASİYETİMİZİ İLETTİK

Gazetecilere yaptığı ikili görüşmelerle ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’ya Suriye’de yapılan kaçakçılıklarla ve bölge ülkelerindeki kültürel mirasın yağmalanmaması ile ilgili hassasiyetlerini aktardıklarını söyledi. BM’de ise kültürel ve sürdürülebilirlik alanında Türkiye’de yapılan çalışmaları anattığını ifade eden Bakan Çelik, diğer ülke bakanları ile fakirliğe ve yoksulluğa karşı neler yapılabileceği konusunda kültürel ilişkiler üzerinde konuştuklarını  belirtti.

ÇANAKKALE AJANSI İLE İLGİLİ KANUNU MECLİSE SUNACAĞIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik “Çanakkale 2015 Ajansı” ile ilgili kanunu meclise sunacaklarını söyledi. Çanakkale’de 36 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının katılımı ile anma töreni düzenlemek istediklerini hatırlatan Çelik, “Oradaki tarihsel mirasın diriltilmesi ama bu da yetmez asıl olan sınırlarımızın çok ötesinde medeniyet ve manevi coğrafyamıza ait millet mirası ve kimliği var. O kimliği diriltmek istiyoruz. Bu kuracağımız ajans hızlı hareket eden, tarihsel mirasa, kültürel mirasa, medeniyet ve siyasi mirasa sahip çıkan çalışmalar yapacak.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.