Alman yazar Günter Grass’dan İsrail’in kendisine getirdiği giriş yasağına tepki

Alman yazar Günter Grass’dan İsrail’in kendisine getirdiği giriş yasağına tepki

Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass, yayımlanan bir şiiri nedeniyle İsrail’in kendisine getirdiği ülkeye giriş yasağı kararının, diktatör yönetimlerin kendisine karşı attığı benzer adımları akla getirdiğini söyledi. 
        

Grass, İsrail’in seyahat yasağı kararından sonra bugün Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada, daha önce sadece Komünist yönetimdeki Doğu Almanya ile 25 yıl kadar önce askeri cuntanın idaresindeki Myanmar’a girmesinin engellendiğini vurguladı. 
        

Grass, İsrail’in pazar günü yaptığı giriş yasağı açıklamasının tonunun, Doğu Almanya İstihbarat Bakanı Erich Mielke tarafından dile getirilen giriş yasağı açıklamasındaki ifadeleri hatırlattığını kaydetti. 
        

İsrail İçişleri Bakanı Eli Yishai, pazar günü eski Nazilerin ülkeye girişini yasaklayan bir yasa çerçevesinde 84 yaşındaki Grass’ın ülkeyi ziyaret etmesine yasak getirildiğini belirtmişti. Yishai, ”Günter, yalan ve çarpık eserlerini yaymaya devam etmek istiyorsa bunu izleyici desteği bulacağı İran’dan yapmasını tavsiye ediyorum” demişti. 
        

Grass, İkinci Dünya Savaşı’nın son aylarında Nazi Almanyası’nın askeri kollarından biri olan Waffen-SS birliğinde görev aldığını 2006 yılında itiraf etmişti. 
        

Grass, nükleer gücü olan bir İsrail’in dünya barışını tehdit ettiğini belirten ve hem İsrail’in, hem İran’ın nükleer tesislerinin denetlenmesi çağrısında bulunan ”Was gesagt werden muss” (söylenmesi gereken söylenmeli) adlı şiirini geçen hafta yayımlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.