Acısını ve şahini birlikte ehlileştirdi

Acısını ve şahini birlikte ehlileştirdi

İngiltere’nin saygın edebiyat organizasyonlarından, Samuel Johson Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi yazar, şair ve tarihçi Helen Macdonald oldu.

Kendisine 20 bin sterlin kazandıran H is for Hawk kitabında Macdonald, Mabel adını verdiği bir şahinin eğitim sürecini anlatıyor. Yazarın, kendi yaşamından kesitlere yer verdiği kitap, Macdonald’ın babasının ölümünden sonra, yaşadığı yas sürecinde şahin Mabel’la olan ilişkisini dokunaklı bir şekilde ele alıyor.

Çok sevdiği babasının ani ölümünün üzerinden gelebilmek için bu işe soyunan yazar, kuşların alışkanlıklarını uzun süre gözlemlemesinin ardından, ‘gittikçe insanlıktan uzaklaştığımı farkettim’ diyor.

Cambridge Üniversite’sinde tarih hocalığı yapan Macdonald, Samuel Johnson Edebiyat Ödülleri’nde kısa aday listesine kaldığında bile büyük bir şaşkınlık yaşadığını ve kısa bir süre sonra kazananın kendisi olması karşısında, ‘sulu gözlü bir mutluluk deneyimi’ yaşadığını belirtiyor.

“Bu kitap tamamen kişisel. Babamın ardından tuttuğum yas sürecinde, kuşların dünyasının bir parçası olabilmek için yaşadıklarımı herkesle paylaşmak istediğim dönemi konu ediniyor “ diyen yazar, yine de kuşlarla olan deneyimini kimseye tavsiye etmiyor.

Macdonald, “Beni en çok şaşırtan nokta, kitabımı kuşların dünyasına en ufak ilgisi olmayanların bile satın alıp okuması oldu” diyor. “En sevdiğim his, siz yazma işini bitirip eserini bastırdığınızda, artık o eserin satın alanlara ait olması” diyen Macdonald kitabında, biyografi yazarı T.H White’ın şahinlerle olan zorlu eğitim sürecini konu aldığı The Goshawk eserinden de bölümler de göze çarpıyor.

Samuel Johnson Edebiyat Ödülü jürisinden yapılan açıklamada, “Macdonald’ın acıyla başa çıkma biçimi ve bir şahini ehlileştirmek için sarf ettiği eforu anlattığı süreç, çok çarpıcı ve sarsıcıydı” dendi. ‘Gerçek hikâyeler en iyi hikâyelerdir’ mottosuyla, 1999’dan beri düzenlenen Samuel Johnson Edebiyat Ödülü’nün bu yıl tarihinde bir ilk yaşandı. Uzun ve kısa aday listelerinde ilk kez kadın yazarlar erkek yazarlardan daha fazlaydı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.