400 yıllık kayıp tablo bulundu iddiası

400 yıllık kayıp tablo bulundu iddiası

İtalyan’nın en önde gelen sanat tarihçilerinden Mina Gregori, barok resim akımının usta isimlerinden dünyaca ünlü İtalyan ressam Caravaggio hakkında bir iddiada bulundu.

1572- 1610 yılları arasında yaşayan efsane ressamın, Mary Magdalene in Ectasy adlı tablosunun orijinalini bulduğundan yüzde yüz emin olduğunu ifade eden Gregori, “Carravagio’nun eserlerini nerede görsem anlarım” açıklamasını yaptı. Gregori ve ekibi, özel bir koleksiyonda yer alan ve Caravaggio’nun eseri olduğu bilinmeyen tabloyu ortaya çıkardıklarını ve yüzyıllık bir gizemi çözmeyi başardıklarını açıkladı.

Carravagio’nun Floransa’daki Roberto Longhi Sanat Tarihi Çalışmaları Vakıf Başkanı olan ve Barok resim akımı üzerine kitapları bulunan Gregori, keşfettikleri orijinal Mary Magdalene in Ecstasy tablosunun tuvalinde kullanılan boyanın gerçek olduğunu söyledi.

Şu ana kadar birçok versiyonu bulunan tablo, sanat tarihçilerine göre Roma’da özel bir koleksiyonun bünyesinde bulunuyor. Gregori, tablonun orijinal olduğu iddiasını, La Repubblica gazetesine verdiği röportajda şu sözlerle ortaya koyuyor; “Bu tablonun en çekici yanı; kadının vücudunun değişen tonları ve yüz biçiminin koyu yoğunluğu.  Kuvvetli bilekler ve kararmış ellere yansıyan renkler, parmakların yarısını gölgeliyor, işte bu Carravaggio’dur.”

Resmin arkasında bulunan el yazısının Caravaggio’ya ait olduğunu savunan Gregori, resmin, güvenlik nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen bir ailede olduğunu ve resmi güvenli bir kasaya koymak yerine evde tuttuklarını belirtti.

Eserin bulunmasını tarihî bir buluş olarak değerlendiren bir grup sanat tarihçisi ve Gregori’nin aksine, Carravaggio uzmanları bu ekibe tepki gösterdi. Aberdeen Üniversitesi, Carravaggio uzmanı ve sanat tarihi profesörü John Gash, “Her şeyden önce, Carravaggio’nun zaten Mary Magdalene in Ecstasy tablosundan birkaç tane yaptığı tahmin ediliyor. Fakat resimlerin arkasında yer alan yazıların hiçbiri ressamın imzası olarak tanımlanmadı” dedi.

caravaggio_mm-ecstasy

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.