150 yaşında Alice’in bilinmeyenleri

150 yaşında Alice’in bilinmeyenleri

Bundan tam 150 yıl önce yazılan ve dünya çocuk edebiyatının en önemli klasikleri arasında gösterilen Alice Harikalar Diyarı’nda hakkında ilginç ayrıntılar öne çıktı.

Kitabın yayınlanmasının 150’inci yılı şerefine paylaşılan bilgiler arasında, Alice’ın gerçek bir kız çocuğundan esinlenildiği ve Kraliçe Viktorya’nın kitabı çok beğenerek yazardan bir sonraki eserini kendisine ithaf etmesini istemesi bulunuyor.

1- Kitabın ana karakteri Alice aslında gerek hayattan biri, adı Alice Liddell. Fakat gerçek Alice kitap resimlemelerinde çizildiği gibi sarışın değil, kumral. Üstelik Alice’in gerçek hayatı, bir romandan daha fazla esere konu oldu. Alice Liddell en son, Peter Logan’ın Peter and Alice adlı oyununa konu oldu. Alice rolünü ise Oscar’lı ve Dame ünvanlı aktris Judi Dench oynadı.

2- Alice Harikalar Diyarında‘nın ünlü ağaç, Alice Liddell’ın Oxford’daki Christ Church College’de bulunan evinin arkasındaki bahçede bulunan Cheshire Cat’s adı verilen ağaçtan etkilenerek romanda yer bulmuş.

3- Kaplumbağa çorbası şakası gerçekmiş. Viktorya döneminde, özellikle kaplumbağların sakatat kısımlarından yapılan bu çorba, hem ucuz hem de oldukça popülermiş.

4- Kraliçe Viktorya, Alice Harikalar Diyarında‘yı okuduktan sonra Carroll’dan bir sonraki kitabını kendisine ithaf etmesini istemiş. Ve Carroll, Alice’den sonra yazdığı, An Elementary Treatise on Determinants, With Their Application to Simultaneous Linear Equations and Algebraic Equations adlı cebir kitabını, Kraliçe’ye ithaf ederek hediye etmiş.

5- Dormouse’un öyküsündeki üç küçük kızkardeşin (Elsie, Lacie ve Tillie) ismi, Liddell kızkardeşlerin isimlerinden geliyor. Elsie, Lorina Charlotte Liddell, Lacie, Alice Liddell’ın isminin tersine çevirilmişi, Tillie de Matilda Liddell’ın ismini kısaltmasıymış.

6- Yazar Lewis Carroll, nadir görülen bir nörolojik rahatsızlıktan muzdaripti. Bu yüzden halüsinasyonlar görüyor, nesneleri olduğundan büyük veya küçük algılıyordu. Carroll’ın hastalığı, ancak 1955’de İngiliz psikiyatrist John Todd tarafından tanımlanabildi ve adına Alice Harikalar Diyarında Sendromu veya Todd Sendromu dendi.

7- Lewis Carroll’ın gerçek ismi, Charles Lutwidge Dodgson. Latince Ludovicus’un Anglikan versiyonu Lutwidge. Takma ismindeki İrlanda kökenli Carroll ise Charles’ın Latincesi Carolus’dan geliyor.

8- Alice Harikalar Diyarında, 1931’de Çin’de yasaklandı. Gerekçesi: hayvanlar, insanlar gibi konuşamaz!

9- Lewis Carroll, 1890’da Alice Harikalar Diyarında‘nın 0-5 yaş arası çocuklar için kısaltılmış bir versiyonunu daha yayınladı. Bu versiyon için John Tenniel’ın orijinal kitapta yayınlanması için resmettiği 20 kadar illüstrasyon, renklendirildi, büyütüldü veya gözden geçirildi.

10- Şimdiye kadar İngiltere’de yayınlanan Alice Harikalar Diyarında kitapları için 33 ayrı kitap illüstratörü, 227 yayınevi çalışanı görev alırken, 6 bin 77 reçel kavanozu, 66 bin 508 reçel ve 92 bin 400 oyun kartı üretildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.