Obama yeni silah güvenliği tedbirlerini gözyaşlarıyla anlattı

Obama yeni silah güvenliği tedbirlerini gözyaşlarıyla anlattı

ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’ın Doğu Odası’nda aralarında silahlı şiddet kurbanlarının ailelerinin de olduğu bir gruba seslendi.

Obama konuşmasında her yıl 30 bin Amerikalının silahlı şiddet, intihar ve aile içi şiddet gibi nedenlerle dolayı hayatını kaybettiğini söyledi. Silahlı şiddet kurbanı çocuklardan bahsettiği sırada gözyaşlarını tutamayan Obama, Cumhuriyetçi kongre üyelerini silah yasasını engellemekle suçladı.

Başkanlık yetkilerini kullanarak atacağı adımlara değindi. Obama, dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde ABD’de görüldüğü sıklıkta silahlı şiddet olayının yaşanmadığını söyledi.

Yapılan araştırmaların ateşli silah alan 30 kişiden birinin geçmişte suça karıştığını gösterdiğini kaydeden Obama, silah satışlarında sabıka kaydı sorgulamasının (background check) önemine değindi. Amerikan halkının yüzde 90’nının silah satışlarında sabıka kaydının yapılmasına destek verdiğini kaydeden Obama, buna rağmen Cumhuriyetçi Partili kongre üyeleri ve senatörlerin bunu yasal hale getirecek tasarının geçmesine engel olduklarını dile getirdi.

“BELKİ BİR TANESİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ”

Bazılarının, sabıka kaydı sorgulaması yapılmasının şiddet olaylarını engellemeyeceğini savunduğunu kaydeden Obama, “Bu düşünceyi reddediyorum. Tüm şiddet eylemlerini, tüm kötü eylemleri durduramayacağımızı biliyoruz. Ancak belki bir tane kötü olayı, bir tane şiddet olayını durdurmayı deneyebiliriz” dedi.

Yaşam ve özgürlüğün insanların vazgeçilmez hakları olduğunu kaydeden Başkan Obama, “Bu haklar Blacksburg ve Santa Barbara’daki üniversitelilerin, Columbine’deki liselilerin ve Newtown’daki birinci sınıfların ellerinden alındı” dedi. Obama, “birinci sınıflar” ifadesini kullandığı sırada gözyaşlarını tutamadı.

Bir süre duraksadıktan sonra konuşmasını sürdüren Obama, “Birinci sınıflar. Hiçbir zaman sevdiklerinin hayatlarımızdan silahtan çıkan bir kurşun ile alınacağını hayal edemeyen aileler” dedi. Bu sözlerinin ardından bir süre daha duraksayan Obama, “Ne zaman bu çocukları düşünsem deliye dönüyorum. Ve yeri gelmişken, Chicago sokaklarında bu her gün yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Ülkedeki güçlü silah lobisinin Kongre’de etkili olduğuna dikkat çeken Obama, “Silah lobisi Kongre’yi şuanda rehin almış olabilir ama Amerika’yı rehin tutamazlar” dedi.

SABIKA KAYDI ZORUNLULUĞU GELİYOR

Kongre’den silah yasasına ilişkin istediğini alamayan Obama, Beyaz Saray yönetimi olarak atacakları adımları sıraladı. Obama, internet veya mağaza olsun ateşli silah sektöründeki tüm firmaların lisans almasını ve satışlarda sabıka kaydı sorgulaması yapmasını zorunlu hale getireceklerini duyurdu. FBI’ın sabıka kaydı sorgulama sisteminin daha etkili ve verimli yapmak için çalıştığını vurguladı.

Obama, ikinci olarak silah güvenliğinin akıllıca ve etkili bir şekilde uygulanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Ateşli silah satıcılarının çalıntı ve kayıp silahları belli bir zaman içinde bildirmelerini gerekli hale getireceklerini ifade etti. Ayrıca ABD Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu’na (ATF) 200 yeni müfettiş alınacağını duyurdu.

Silahlı saldırı yapan bazı kişilerin ruhsal sağlık sorunları olduğuna dikkat çeken Obama, ruhsal sağlık hizmetlerinin artırılması için 500 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağını söyledi.

Obama son olarak silah güvenliği teknolojisinin geliştirilmesi için yapılacak çalışmalara değindi. Savunma Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı’na araştırmalara başlanması talimatı veren Obama, bu konuda özel firmalar ile çalışacaklarını duyurdu. Telefonların ve tabletlerin parmak izi okuyucu ve yerini bildirme gibi özelliklere sahip olduğunu hatırlatan, Obama benzer teknolojilerin silahlarda da kullanabileceğini kaydetti.

ABD’de şuanda 50 eyaletin sadece 18’inde ateşli silah almak isteyenlerin geçmişi kontrol ediliyor. Silahlı Şiddet Arşivi’ne göre 2015 yılında yaşanan silahlı şiddet olaylarında 13 bin den fazla kişi yaşamını yitirdi. 27 bin kişi yaralandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.