ABD: Kabil’de 7’si çocuk 10 sivilin öldüğü hava saldırısı “trajik bir hata”

ABD: Kabil’de 7’si çocuk 10 sivilin öldüğü hava saldırısı “trajik bir hata”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Taliban’ın Afganistan’da idareyi ele geçirmesi sonrası Kabil Havalimanından yürütülen tahliye operasyonu sırasında Silahlı İnsansız Hava Aracı’yla bir IŞİD (DAEŞ) intihar bombacısını öldürdüklerini ilan ettikleri saldırının “trajik bir hata” olduğunu duyurdu.

ABD ordusu, 29 Ağustos’ta düzenlenen yedisi çocuk on sivilin hayatını kaybettiği saldırıda, terörist örgütün Afganistan kolu olan IŞİD Horasan’a mensup bir intihar bombacısının öldürüldüğünü açıklamış ve bunu başarılı operasyon olarak duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Generel Frank McKenzie basına yaptığı açıklamada, yaptıkları soruşturmanın saldırının trajik bir hata olduğu sonucuna ulaştığını söyledi. Öldürülenlerin IŞİD-Horasan üyesi olmalarının veya o sırada Kabil havalimanında bulunan ABD birliklerine tehdit oluşturma ihtimallerinin olmadığını kabul eden McKenzie, Pentagon bu hatadan dolayı doğan zararı “tazmin etmeyi” planladığını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise yaptığı açıklamada, drone saldırısında hedef alınarak öldürülen “Ahmedi” adlı kişinin, “Nutrition and Education International”  adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş için çalışan zararsız bir insan olduğunu belirtti. Austin “Artık Ahmedi ile IŞİD-Horasan arasında hiçbir bağlantı olmadığını, o günkü faaliyetlerinin tamamen zararsız olduğunu ve karşı karşıya olduğumuza inandığımız yakın tehditle hiçbir ilgisi olmadığını biliyoruz” dedi. ABD Savunma Bakanı sözlerini “Özür dileriz ve bu korkunç hatadan ders çıkarmaya çalışacağız.” diyerek bitirdi.