NJ’de COVID aşısı: İlk kime yapılacak ? Ne zaman kayıt olabilirim?  Aşıya nereden ulaşabilirim?

NJ’de COVID aşısı: İlk kime yapılacak ? Ne zaman kayıt olabilirim? Aşıya nereden ulaşabilirim?

COVID-19’a karşı korunmak için aşılar, sınırlı sayıda New Jersey’e ulaşmaya başladı.

İlk alıcılar hastaneler ve sağlık hizmetleri oldu. Sırada huzurevleri olacak ve CVS ve Walgreens’in (eczaneler) 28 Aralık haftasında huzurevi çalışanlarını ve sakinlerini aşılamaya başlaması bekleniyor. Eyalet Sağlık Müdürü Judy Persic’e göre, aşılamanın ilk aşaması – Öncelikli Grup olan 1A için – muhtemelen Şubat ayına kadar sürecek.

Eyaletin sonraki aşamalardaki ilerlemesinin zamanlaması New Jersey’e gelecek aşılara bağlı olarak – 1B, 1C, 2 ve 3 olacak. Herkese iki doz aşı vurulması gerekiyor. Pfizer -BioNTech aşısı için, aşılar üç hafta arayla yapılır. Moderna aşısı için, dört hafta aralıklarla belirlendi. Herhangi bir şirketin  aşısıyla başlarsanız diğerine geçemezsiniz. Veya herhangi bir degisiklik yapamasınız.

Okuyucuların mevcut bilgilere dayanarak NorthJersey.com ve The Record’a gönderdiği soruların cevapları aşağıdaki gibidir.

NJ’de ilk olarak COVID-19 aşısı kime vurulacak? COVID aşısı ne zaman dağıtılmaya başlanacak?

Bu, hangi öncelikli grupta olduğunuza bağlıdır. NJ Valisi Phil Murphy, aşı olmak isteyen herkesin aşıyı Nisan veya Mayıs ayının sonlarına kadar yaptırabileceklerini söyledi. Aşılanması hedeflenen ilk gruptan sonra, her bir gruba dahil edilme kriterleri ve zamanlama hakkındaki ayrıntılar belli olur. Mevcut tahminlere göre, bu grupların ve aşıya erişimlerinin beklendiği zamanı ise şöyle; 

Ocak ayına kadar: Sağlık çalışanları, huzur evi sakinleri ve çalışan herkes (Grup 1A). New Jersey’de bu, tahmini 600.000 sağlık çalışanı ve 45.000 huzur evi sakinlerini  içerir. CDC yönergelerine göre sağlık çalışanları sadece hastane personelini değil, aynı zamanda evde sağlık yardımcılarını, eczane çalışanlarını, acil tıbbi hizmet çalışanlarını ve ayakta tedavi kliniklerinde çalışan kişileri de içermektedir. Eyalet Sağlık Müdürü Judith Persichilli, devletin CDC kurallarına uyacağını söyledi.

Bununla birlikte, 76.050 doza kadar olan ilk dağıtım bu sayının altında kaldı. Hastaneler, COVID-19 hastalarına veya potansiyel olarak enfekte olan halk üyelerine (örneğin, bir acil servis memuru) doğrudan maruz kalan personelin ilk sırada yer alacağını söyledi.

Bunu daha fazla sevkiyat takip edecek ve 28 Aralık’tan itibaren uzun süreli bakım tesisleri aşı almaya başlayacak.

Eyalet, aşı almak üzere hastanelerle ilişkisi olmayan sağlık çalışanlarına Ocak ayı ortasında altı mega site açacak. Önümüzdeki haftalarda nasıl randevu alınacağına ilişkin bilgiler iletilecektir. Konumlar için detaylar aşağıdaki gibidir.

Ocak ortasından Şubat ayına kadar: Eğitim sektöründeki öğretmenler ve diğerleri dahil riski bölgelerde çalışan; polis, itfaiyeciler, ıslah memurları; gıda ve tarım işçileri; ve ulaşım endüstrisindekiler. 1B olarak bilinen bu gruptaki belirli öncelikler henüz açıklanmadı. Ulusal Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesinin rehberliğine göre Sağlık Bakanlığı’nın profesyonel danışma komitesi tarafından belirlenecektir.

Şubat ve Mart: 65 yaş ve üstü olanlar ve yüksek riskli tıbbi sorunları olan yetişkinler.

Mart sonu, Nisan ve Mayıs: Yukarıdaki kategorilerde yer almayan herkes.

COVID-19 aşısı olmak için nasıl kaydolabilirim?

Devlet, hastanelerin kendi çalışanları ve gönüllülerinin dışındaki öncelikli gruplara aşı sunmaya başlayacağı bir ay içinde “eyalet çapında bir planlama ve tüketici navigasyon sistemi” sözü verdi. Persichilli, 10 Aralık’ta hastanelere yönelik bir talimatta ayrıntıların gönderileceğini söyledi.

Bu çevrimiçi kayıt portalı üzerinden olacak, New Jersey sakinlerinin, aşı mevcut olduğunda bölgelerindeki kliniklerde aşı almak için kaydolmalarını ve randevu almalarını sağlayacaktır. Başlangıçta öncelikli gruplarda yer alan kişilere ve ardından halka açık olacak.

Grup 1A’da hangi sağlık çalışanları var?

Eyalet aşılama planına göre, bu kategori hastanelerin personelini, uzun süreli bakım tesislerini ve gazi evlerini; evde bakım çalışanları; ayakta tedavi ve acil bakım kliniği çalışanları; diyaliz merkezi çalışanları, dişçi ofis çalışanları, cenaze evi çalışanları, eczane çalışanları, diğer hastane dışı sağlık bakım tesislerinde çalışanlar; halk sağlığı çalışanları (örneğin, toplum sağlığı merkezlerinde ve kliniklerde); grup ev işçileri, acil tıbbi hizmet personeli ve diğer ücretli ve ücretsiz lisanslı ve lisanssız sağlık çalışanları.

Ben hastanede çalışmayan bir sağlık uzmanıyım. Aşıyı nasıl yaptırırım?

Eyalet Bakanlığı sözcüsüne göre, diş hekimleri, diş sağlığı uzmanları, fizik tedavi uzmanları, koyropractor  ve diğer hastane dışı sağlık çalışanları, eyaletin çeşitli yerlerinde aşı planlamak için devlet tarafından belirlenen web sitesine “kısa süre içinde kaydolma fırsatına sahip olacaklar”. 

Hastane dışı aşı sitelerinin kayıt yeri ve çalışma saatleri ile ilgili bilgilerin bölüm tarafından dağıtılacağını ve bu hafta gelmesi beklendiğini söyledi. Bazı aşılama siteleri, yürüme  / yerinde kayıt da sunabilir.

Sağlık çalışanları hastanede çalışmazlarsa aşıyı nereden alabilirler?

Eyalet yakınlarındaki  altı “mega site” Ocak ayı ortasında faaliyete geçecek. Onlar:

 *East Rutherford’daki Meadowlands Yarış Pisti 

 *Atlantic City Kongre Merkezi

 *Burlington County’deki Moores Town Mall (eski Lord & Taylor mağazası)

 *Rowan College South Jersey’deki , Sewell, Gloucester County

 *New Jersey Kongre ve Fuar Merkezi, Edison, Middlesex County

 *Morris County’deki Rockaway Townsquare Alışveriş Merkezi (eski Sears mağazası)

Ek olarak, 200’den fazla küçük siteden oluşan bir ağ da geliştirilmektedir. Bazı ilçe ve yerel sağlık departmanları, halk sağlığı merkezleri, perakende eczaneler, birinci basamak sağlık uygulamaları ve acil bakım merkezlerini içerecektir.

Grup 1A’ya hangi huzur evi sakinleri dahil midir?

Bu kategori, uzun süreli bakım tesislerinin sakinlerini içerir: gazi evleri, cezaevleri, çocuk merkezleri ve ilçe hapishaneleri gibi ıslah tesisleri; zihinsel ve gelişimsel engelliler için grup evleri; akıl sağlığı grubu evleri; psikiyatri hastaneleri ve diğer uzun süreli bakım ortamları.

Hangi işler ‘temel çalışanlar’ olarak kabul edilir ve 1B grubunun bir parçasıdır?

Temel işçiler – Öncelik Grubu 1B – sağlık çalışanları, sakinleri ve uzun süreli bakım tesislerinde çalışan personelden sonra aşı olacak. Bir eyalet danışma grubu, bu grup için belirli öneriler üzerinde çalışıyor. Eyalet aşı planına göre, polis ve itfaiye gibi ilk müdahale ekiplerini içeriyor. Bu kategoride ayrıca yemek servisi çalışanları, Liman İdaresi çalışanları, New Jersey Transit çalışanları, öğretmenler, okul personeli ve çocuk bakımı çalışanları ile radyo, yazılı basın, internet ve televizyon haberlerini ve medya hizmetlerini destekleyen işçiler bulunmaktadır.

Ben tıbbi olarak savunmasız biriyim. Aşıyı ne zaman yaptırırım?

Örneğin kanser tedavisi gören veya diyaliz tedavisi gören kişiler Grup 1C’nin bir parçası olarak kabul edilir ve sağlık çalışanları, sakinleri ve uzun süreli bakım tesislerinin personeli ve diğer gerekli işçilerden sonra aşılanacaktır. Ne yazık ki arz bu grup için henüz yeterli değil. Malzemeler ulaştığında, eyalet kayıt sitesi çalışacak ve yüzlerce aşı yeri hazır olacaktır.

Eyalet aşılama planına göre, bu grup, hastalıkları olan veya onları COVID-19 nedeniyle ağır hastalık riskine sokan altta yatan koşulları olan her yaştan insanı içerir. Plan, hipertansiyon, obezite, kardiyovasküler hastalık, diyabet, kronik akciğer hastalığı, kanser, kronik böbrek hastalığı, bağışıklığı riskli durumlar ve orak hücre hastalığı gibi örnekler verir.

65 yaşın üzerindeyim – COVID-19 aşısını ne zaman yaptırırım ve nasıl kayıt olabilirim?

65 yaş ve üstü olanlar da Grup 1C’nin bir parçası olarak kabul edilir. Grup 1A’nın aşılaması şu anda devam ediyor ve Şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Bunu Grup 1B izleyecek ve sonra sıra sizde olacak. Yukarıda belirtildiği gibi, devlet tarafından işletilen bir web sitesi kayıt için yakında hazır olacaktır.

Peki ya ‘yazlıkçılar?

Persichilli, New Jersey’in aşı programının eyalette yaşayan, çalışan veya okuyan herkese hizmet ettiğini söyledi. Yazlıkçılar, New Jersey dışında aşı olmak istiyorlarsa Florida’nın aşı programına veya başka bir yargı merciine danışmalıdır.

COVID-19 oldum. Yine de aşı olmalı mıyım?

Eyalet, koronavirüs ile semptomatik veya asemptomatik enfeksiyonları olup olmadığına bakılmaksızın insanlara aşıların sunulması gerektiğini söyleyen federal hastalık kontrol merkezlerinin tavsiyelerini takip ediyor. Bir kişi Öncelik Grubu 1A’nın bir üyesi olarak nitelendirilirse, aşı olabilir.

Bununla birlikte, bir kişi şu anda COVID-19 ile enfekte ise, kılavuzlar, aşının akut hastalıktan (semptomları varsa) iyileşene kadar ertelenmesini veya artık izole edilmesine gerek kalmamasını önermektedir. Kanıtlar, insanların üç ay içinde yeniden enfekte olmadıklarını gösteriyor, bu nedenle COVID-19 olanların aşılarını bu sürenin sonuna kadar ertelemek isteyebilir.

Alerjim veya astımım var. COVID aşısı yaptırmalı mıyım?

CDC’nin Pfizer-BioNTech aşısını yaptırmamayı önerdiği tek kişiler, “Pfizer-BioNTech aşısının herhangi bir bileşenine karşı şiddetli alerjik reaksiyon geçmişi (örneğin, anafilaksi)” olanlardır.

CDC, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Pfizer-BioNTech aşısının toplu aşılamasına başlandıktan sonra bildirilen bir avuç şiddetli alerjik reaksiyon raporlarını araştırmaktadır. Ajans, 12 Aralık’ta Pfizer-BioNTech aşısının verilmesi için “ara klinik değerlendirmeler” yayınladı. Her aşılama yeri, ortaya çıkarsa bir anafilaktik reaksiyonu tedavi etmeye hazırlanmalıdır.

CDC, başka bir aşıya veya enjekte edilebilir tedaviye karşı şiddetli alerjik reaksiyon geçmişi olanlar için önlemler tavsiye eder. Önlemler aşılamanın ertelenmesini veya aşı uygulandıktan sonra 30 dakikalık (normal 15 dakikalık sürenin tersine) bir gözlem süresini içerebilir. Tüm aşılama bölgeleri şiddetli bir alerjik reaksiyonla başa çıkacak şekilde hazırlanmalıdır.

COVID ile enfekte ise, astım ciddi hastalık için bir risk faktörü olduğundan astımı olanlar aşı olmalıdır

CDC, yaygın alerjisi olan herkes için aşıya başlayabileceklerini söylüyor. Buna aşağıdakilere sahip kişiler dahildir:

*Aşılar veya enjekte edilebilir tedavilerle ilgili olmayan gıda, evcil hayvan, böcek, zehir, çevresel, lateks veya diğer alerjilerin geçmişi

  • Gecmiste Ağızdan alınan ilaçlara alerjisi olanlar.

*Aşılara veya diğer enjekte edilebilir maddelere ciddi  alerjisi olmayanlar (örneğin, anafilaksi yok).

*Ailede anafilak gecmisi olanlar. 

  • Aşı veya enjekte edilebilir tedavi ile ilgili olmayan diğer herhangi bir anafilaksi gecmisi.

Hamileyim. COVID aşısı yaptırmalı mıyım?

CDC tarafından 12 Aralık’ta yayınlanan kılavuzda şöyle deniyor: “Hamile insanlar COVID-19 aşısı almaları önerilen bir grubun parçasıysa (örneğin sağlık personeli) aşı olmayı seçebilirler.” Bunu klinik ekibinizle tartışmak isteyebilirsiniz, ancak bu bir gereklilik değildir.

işte CDC’den daha fazla tavsiye: “Bir karar verirken, hamile insanlar ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, COVID-19 toplum bulaşma düzeyini, hastanın kişisel COVID-19 kapma riskini, COVID-19’un hasta için risklerini dikkate almalıdır. ve fetüs için potansiyel riskler, aşının etkinliği, aşının yan etkileri ve hamilelik sırasında aşı hakkında veri eksikliği.

Hamile kişilerde COVID aşılarının hiçbirine ilişkin henüz güvenlik verisi yok, ancak “mevcut bilgilere dayanarak” uzmanlar Pfizer-BioNTech veya Moderna aşılarının hamile insanlar için bir risk oluşturacağını düşünmüyor. CDC, hamile insanlarda aşının ateşi veya diğer yan etkilerini tedavi etmek için asetaminofen önermektedir.

Bu yazı NorthJersey.com tarafından yazılmış ve paylaşılmıştır. Orhan Akkurt tarafından çevrildi ve Montclair Eyalet Üniversitesi’ndeki Center for Cooperative Media tarafından koordine edilen özel bir NJ News Commons içerik paylaşım anlaşması kapsamında yeniden yayınlandı. Daha fazlasını okumak için NorthJersey.com adresini ziyaret edin. Haber NorthJersey.com’un sağlık muhabirlerinden Lindy Washburn tarafından yazılmıştır.

https://www.northjersey.com/story/news/coronavirus/2020/12/21/nj-covid-vaccine-categories-what-you-need-to-know-faq/3981600001/