İklim değişikliği | En zengin yüzde 1, en yoksul yüzde 66 kadar sera gazına neden oluyor

İklim değişikliği | En zengin yüzde 1, en yoksul yüzde 66 kadar sera gazına neden oluyor

Yoksulluk ile mücadele eden Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Oxfam tarafından 20 Kasım Pazar günü yayınlanan bir rapora göre, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi, nüfusun en yoksul üçte ikisi kadar, yani yaklaşık 5 milyar insan kadar sera gazı salınımına neden oluyor.

Yoksulluk karşıtı STK tarafından yayınlanan raporun yazarlarından Max Lawson Agence France-Presse’e verdiği demeçte, iklim değişikliğiyle mücadele ortak bir zorluk olsa da, bazılarının diğerlerinden daha fazla sorumlu olduğunu ve hükümet politikalarının buna göre uyarlanması gerektiğini söyledi.

Raporun ana bulgularından biri, 77 milyon kişiye tekabül eden en zengin yüzde 1’lik kesimin tüketimleriyle bağlantılı olarak küresel emisyonların yüzde 16’sından sorumlu olması. Daha da çarpıcı olan ise, bu oranın en yoksul yüzde 66’ya denk gelen da 5 milyardan fazla insanla aynı seviyede olması.

Örnek olarak, Forbes 2023 listesine göre dünyanın en zengin ismi olan Fransız işadamı Bernard Arnault ortalama bir Fransız’dan 1270 kat daha fazla sera gazı emisyonuna neden oluyor.