CPJ: Türkiye’de basın özgürlüğü kuşatma altında

CPJ: Türkiye’de basın özgürlüğü kuşatma altında

Dünya genelinde faaliyet gösteren Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Zaman’ın gasp edilmesini protesto eden zehir zemberek bir mektup yazdı.

Zaman Gazetesi’ne polis zorluyla kayyım atanmasına ilk gün tepki gösteren CPJ, bugün de Başbakan Davutoğlu’na hitaben bir mektup kaleme aldı. Kurumun en tepe ismi Joel Simon tarafından yazılan mektup, İngilizce ve Türkçe olarak yayınlandı.

Türkiye’de basın özgürlüğünün kuşatma altında olduğunu ifade eden CPJ, mektubunda “Bağımsız ve uluslararası bir basın özgürlüğü grubu olarak, Zaman ve Today’s Zaman gazeteleri ile Cihan Haber Ajansı’nı barındıran Feza Medya Grubu’nun kontrolüne devlet tarafindan el konmasından dolayı dehşete düştüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Eğer mahkemeler itirazları kabul etmezse, bu el koymanın Türkiye’nin geriye kalan bağımsız ve eleştirel gazetecilere ürpertici bir mesaj göndereceğinden endişeliyiz” ifadelerine yer verdi. 

Zaman ile Today’s Zaman’ı ele geçirmek için bir mahkemenin aldığı kararın polis zoru ile hayata geçirildiğine işaret eden New York merkezli kuruluş, “Türk yetkililer, mahkeme kararının uygulanması için tam teçhizatlı polis ekipleri gönderdi. Yapılan haberlere ve Zaman Gazetesi’nin İstanbul’daki merkezinin önünde çekilen video görüntülerine göre polis, gazetecilere ve onları desteklemek için toplanan protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Kurum, daha önce de önemli editörler ile eleştirel köşe yazarlarının işlerine son verildiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “Daha önce hükümetinizin sağlam bir muhalifi olan Zaman gazetesi hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve politikalarını olumlayan bir gazete çıkardı. Yapılan haberlere ve Today’s Zaman çalışanlarının sosyal medya paylaşımlarına göre polis, gazetecilerin haber merkezine girişlerini kontrol altına alırken, yeni yöneticiler gazetelerin İnternet sunucularına ve arşivlerine el koyup çalışanların gazetelerin İnternet sitelerine erişimini engellediler. Pazartesi günü bir mahkeme devlet tarafından atanana kayyımun Cihan Haber Ajansı’nı da kontrol etmesine karar verdi.”

CPJ, DAVUTOĞLU’NUN ‘MÜDAHALEMİZ YOK’ SÖZLERİNE İNANMADI

Davutoğlu’nun geçtiğimiz pazar günü ‘Zaman’a kayyım atanmasında benim ve hükümetimin bir müdahelesi söz konusu değildir’ sözlerini hatırlatan CPJ, Davutoğlu’nun iddialarına şu sözlerle itiraz etti: “Hürriyet Daily News’in haberine göre ‘Hükumetimizin bunlarla hiç alakası yok’ dediniz. Kusura bakmayın ama bu açıklama inandırıcı değil. En az iki devlet kurumunun (savcılık ve polis) şevkli birlikteliği bu el koymanın siyasi içeriğine işaret ediyor. Savcılar bu işlemleri, Feza Medya Grubu’nun avukatları iddialara itiraz etmek için mahkemede dahi bulunmazken gerçekleştirdi. Ardından polis, bu kararı gereksiz sertlik eşliğinde uyguladı.”

“BASIN KURULUŞLARI KUŞATMA ALTINDA”

Başbakan Davutoğlu’nu çok sert eleştiren CPJ, mektubuna şöyle devam etti: “Today’s Zaman genel yayın yönetmeni Sevgi Akarçeşme, CPJ’e, çalışanların mahkeme kararını ajanslardan öğrendiklerini söyledi. Devlet tarafından atanan kurul daha haber kurumları el koymaya mahkemede itiraz etme imkanı bulmadan gazetecileri işten kovdu. Ayrıca, Feza Medya Grubu’na yönelik baskın, Ekim ayında Koza İpek adlı bir diğer şirkete yapılana benziyor. Orada da hükümetinize karşı eleştirel medya organları vardı ve şimdi kapatıldılar.”  

Ahmet Davutoğlu’na verdiği sözü hatırlatan ve bu sözünde durmadığı mesajını veren CPJ, “Sayın Başbakan, 2014 yılında bir CPJ heyetiyle buluştuğunuzda Türkiye’de basın özgürlüğünden yana taraf olmaya ve gazetecilerin haklarını korumaya söz vermiştiniz. Bunun yerine hapisteki gazetecilerin artan sayısı, gazetecilere karşı artan şiddet ve haber kurumlarının resmi kurumlarca taciz edilmesi veya engellenmesi sayesinde basın özgürlüğü kuşatma altında.” diyerek yaşananlarının altını çizdi.

Davutoğlu’nun verdiği sözleri tutması çağrısında bulunan CPJ, “Sizi basın özgürlüğünü desteklemek yönündeki sözlerinizi yerine getirmeye ve ülkenizin ifade özgürlüğü taahhütleri de dahil olmak üzere, uluslararası kanunlardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” diye bitirildi.

CPJ Direktörü Joel Simon tarafından kaleme alınan mektup, Davutoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass,  OSCE Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, İnsan Hakları AB Özel Temsilcisi Stavros Lambrinidis, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elma Brok ile Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Komiseri Johannes Hahn ile Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç’a gönderildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.