Trump’ın başkan adaylığı Cumhuriyetçi Parti’yi bölüyor mu?

Trump’ın başkan adaylığı Cumhuriyetçi Parti’yi bölüyor mu?

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimlerinde başkan adayı olmayı neredeyse garantiliyen Donald Trump, şimdi de muhafazakar partinin bölünmesine mi yol açıyor sorularını gündeme getirdi.

Donald Trump’ın başkan adayı olması Cumhuriyetçi Parti içindeki birçok önemli ismi rahatsız etmiş durumda. Temmuz ayında kurultaya giderek 2016 başkanlık seçimlerinde parti adına yarışacak adayını açıklayacak olan Cumhuriyetçi Parti’de sular kolay kolay durulacağa benzemiyor.

Ohio eyaletinin Cleveland şehrinde yapılacak olan parti kurultayına eski iki başkan Baba Bush ile W. Bush katılmayacağı ileri sürüldü. Bush’ların yanı sıra 2008 ve 2012 yıllarında GOP’un başkan adayları olan John McCain ile Mitt Romney’in de kurultaya katılmayacağı iddia edildi.

ABD’nin 43. Başkanı olan George W. Bush’un kurultaya katılma gibi bir planının olmadığını belirten yardımcısı Freddy Ford, “Kendisi kurultayda olmayacak” diye açıklamada bulundu.

Çarşamba günü son rakibi Ohio Valisi John Kasich’in de başkan aday adaylığı yarışından çekilmesinin ardından tek kalan Trump’ın kurultayda resmen başkan adaylığı açıklanması öngörülüyor.

ABD siyasetinde genel siyasi gelenek parti şemsiyesi altında daha önce başkan seçilmiş kimseler ile önde gelenlerin kurultaya katılması yönünde. Oğul Bush gibi ABD’nin 41. Başkanı George H.W. Bush da kurultaya gelmeyeceği belirtildi. Baba Bush’un sözcüsü Jim McGrath’ın Politico adlı siyasi haber portalına yaptığı açıklamada,”Başkan Bush, 91 yaşında ve politikadan emekli birisi. Jeb’in (Bush, küçük oğlu) seçim kampanyası için bir şeyler yaptı ama o istisnai bir durumdu” diyerek Baba Bush’un kurultaya gelemeyeceğini dile getirdi.  

2012 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olarak seçimlere giden ve Başkan Barack Obama karşısında kaybeden Mitt Romney’i de kurultaya katılmayacak. Romney’in yardımcısı tarafından yapılan yazılı açıklamada eski başkan adayının kurultaya katılma gibi bir planının olmadığını dile getirdi.

Aynı şekilde 2008 yılında Obama’ya karşı Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık yarışı yapan Senatör John McCain’de kurultaya katılmayacağını ileri sürüldü.

Muhafazakar Parti’nin yaşayan en önemli ve ağır isimlerinin kurultaya katılmaması Cumhuriyetçi Parti’de Trump rahatsızlığı olarak yorumlanıyor. Parti içindeki bölünmenin sandığa yansıyacağını da belirten bazı siyasi uzmanlar Demokrat Parti başkan adayının seçimlerden rahat galip çıkacağı yorumlarında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.